Bild
Nästa artikel
EIB tog beslut i tysthet

EIB tog beslut i tysthet

Nyheter

EIB, Europeiska investeringsbanken, tog beslut om Antonov redan 2009, men både Saab och Riksgälden har varit ovetande om utslaget.

Europeiska investeringsbanken, EIB, har bekräftat för TT att det inte är aktuellt att Antonov ska släppas in i Saab så länge Saab har lån hos EIB. Enligt TT uppger EIB att man meddelade beslutet redan 2009, men både Saab och Riksgälden uppger att de varit ovetande.

Saabs inforationschef Eric Geers har uppgett till TT att man kände till EIB:s beslut, men att man kommit med en ny förfrågan efter att Riksgälden granskat Antonov utan att ha synpunkter på den ryske affärsmannen. Denna förfrågan ska EIB ännu inte ha svarat på.

Även Riksgälden är kritisk mot EIB:s agerande. Riksgäldens generaldirektör Bo Lundgren säger till TT att kännedom om att EIB:s beslut stod fast hade kunnat bespara Riksgälden mycket arbete.

– Självklart fick vi reda på villkoren för lånet 2009. Men sedan dess har det hänt saker, säger Bo Lundgren till TT.

Diskutera: Vad tycker du om Saab-affären?

Taggar: Nyheter, , Saab

Kommentarer

#1
2011-07-29 12:03

Det försiggår något väldigt fult och skumt i EIB, det är uppenbart.

EIB suger.

#2
2011-07-29 12:09

Ja, något konstigt är det med EIB. Dels finns det ingen insyn alls i den där instituationen, å sen går de nu ut å "bekräftar" ett beslut som är två år gammalt. Det hade ju sparat lite tid och arbete om de kunnat kommunicera det tidigare...

#4
2011-07-29 13:23

Det råder sannolikt ett kraftigt missförstånd mellan regeringen, EIB och GM.
GM kräver att deras periferiaktier ska lösas in i fall Vladimir Antonov ska kliva in i Saab Automobil.
Då kommer även EIB att släppa sitt krav på Vladimir Antonov eftersom kravet kommer i grunden från GM. För inte allt för länge sedan presenterades en summa som GM kan acceptera för hela Saab Automobil aktieandelen.
Det EIB har svarat på nu är då även GM stannar kvar som delägare.
Däremot väntar regeringen och Saab Automobil svar från EIB då GM är utlösta.

#6
2011-07-30 14:53

Men IEB är ju en bank, och som vilken långivare som helst måste ju banken ha säkerheter. Det är ju till symene och sist banken som bestämmer om lån ska beviljas elller inte. Det är inte IEB som är skum i den här affären, utan istället låntageren som behöver granskas extra. Dessutom har tydligen både regeringen och Saab känt till IEB s hållning sedan ett år tillbaka. Hur kan det komma sig att riksgälden godkänt Antonov om man känt till IEBs ställningstagande? Är det månne så, att regeringen stöder privatkapitalister som Antonov och liknande herrar?

#7
2011-07-30 22:02

Skumt att EIB redan bestämt sej 2009 och inte kan ge klara besked förrän nu.
Kanske lite mutaffärer som inte gick i lås?

#8
2011-07-31 00:03

Ja, Opel fick ju 3.3 miljarder Euro i stöd av Angela Merkel. De kanske dröjde med insättningarna på kontona..?

#9
2011-07-31 23:29

Re: Jes_
Nej, det är inte alls skumt att EIB tog beslutet 2009.
GM har/ hade det kravet för att sälja Saab och det var GM som presenterade det kravet vid försäljningen. Jag mins till och med ett pressmeddelande från GM där det stod klart och tydligt att GM ville att kravet även skulle bakas in i EIB lånet för att ”garantera” att Vladimir Antonov inte skulle kunna kliva in under perioden som GM har periferiaktier i Saab Automobil.

#10
2011-08-01 22:21

EIB vill att Saab ska gå under....
http://svt.se/2.34007/1.2492716/eib_vi_forsoker_hitta_losning

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.