Nästa artikel
Efter lagändringen: 200 har bötfällts för störande musik
Nyheter

Efter lagändringen: 200 har bötfällts för störande musik

Publicerad 30 juli 2021 (uppdaterad 30 juli 2021)
Arkivbild. Foto: Kenneth Paulsson
Den som spelar hög musik i bilen kan nu få böter på plats.

En månad efter att polisen fått möjlighet att på plats dela ut ordningsböter till de som spelar ”hög och störande musik från en bil” är det nästan 200 personer som fått betala. Det rapporterar SVT Nyheter.

Det är i Värmland och Dalarna som flest böter har delats ut.

I och med regeländringen är det numera upp till polisen att avgöra vad som är för hög volym och bötfälla folk baserat på det. Tidigare avgjordes dessa ärenden i en tingsrätt, vilket enligt kommunpolisen Anders Modén kunde dröja ett halvår.

17-åriga Marina Springer tycker om att spela norsk musik med mycket bas i sin A-traktor. Hon tycker att de nya reglerna är otydliga.
– Eftersom det inte finns någon speciell decibel som de har sagt är för högt, så handlar det ju om smaksak. Det gör en lite osäker, man vet inte vad som är för högt, säger hon till SVT Nyheter.

Den 1 juli i år ändrades den så kallade ordningsbotskatalogen för att göra det lättare att komma åt de som anses störa sin omgivning genom att exempelvis spela hög musik i bilar eller köra vattenskoter i hög fart nära stränder och bryggor. 

Att spela ”hög och störande musik från en bil” eller ägna sig åt ”störande eller onödig körning med fartyg” räknas nu som förargelseväckande beteende och bestraffas med 1.000 respektive 1.500 kronor i böter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 30 juli 2021 Bra att Polisen äntligen(…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.