Nästa artikel
Dörrar i baklås på Volvo V40 – men en lösning är på gång
Vi Bilägare granskar

Dörrar i baklås på Volvo V40 – men en lösning är på gång

Publicerad 17 december 2020 (uppdaterad 17 december 2020)
Plötsligt gick dörren inte att öppna varken inifrån eller utifrån för en Volvo V40-ägare som varit i kontakt med Vi Bilägare. Nu är en lösning på gång.

Moderna bilar innehåller som bekant enorma mängder teknik. Det är inte alls ovanligt med mjukvarubuggar och andra småfel framför allt när det gäller den avancerade elektroniken.

Men det är desto ovanligare med mekaniska fel på exempelvis dörrarna, och konstigt vore väl annars – biltillverkarna har ju haft ett drygt århundrade på sig att förfina den detaljen.

Det hindrar dock inte Volvo från att ha råkat ut för ett jobbigt problem med dörrarna på den numera nedlagda modellen V40, som byggdes mellan 2012 och 2019.

Många ägare vittnar om att dörrarna helt plötsligt kan gå i baklås, framför allt när det börjar bli kallt och fuktigt ute. Dörren går ibland att öppna från insidan men inte alltid. Problemet verkar främst drabba bakdörrarna men i en lång tråd på Volvoforumet Jag Rullar rapporterar även flera ägare om framdörrar som strular.

Det är en potentiell säkerhetsrisk. Vid en olycka är det förstås viktigt att en så grundläggande detalj som dörrarna fungerar för att passagerarna ska kunna ta sig ut. Och det är inte helt smidigt att behöva kräla in eller ut ur bilen.

”Det är absolut en säkerhetsrisk om dörrarna inte går att öppna från insidan om en olycka skulle vara framme”, skriver en ägare i tråden.

”Det är en säkerhetsrisk om dörrarna inte går att öppna om en olycka skulle vara framme”

Dörrarna kan gå i baklås på grund av ett mekaniskt fel. Ibland fungerar varken det inre eller yttre dörrhandtaget.

Lösning på gång

Att reparera dörrlåset kostar drygt 6 000 kronor. Problemet med dörrlåsen bekräftas av Karin Wik, pr- och kommunikationschef på Volvo Cars.

”Vi förstår att låsproblem är besvärligt och tråkigt för våra kunder, och vi beklagar verkligen att de här problemen uppstår ibland. Det finns flera orsaker till varför det blir problem med ett lås. Det är komplicerat att ändra låsens grundkoncept eller dess placering”, skriver hon i ett mejlsvar till Vi Bilägare.

Hon berättar att Volvo nu arbetar med att lösa problemet.

”Under nästa år kommer en lösning för just V40-bilarna”, skriver hon.

Att byta låset på Volvo V40 går på garantin, men eftersom den bara är på två år är den snart på väg att gå ut för köparna av de sista V40-bilarna. Volvo ersätter också halva kostnaden för låsbyte för bilar med tillverkningsår 2017–2018 men eftersom bilen lanserades 2012 blir många ägare nu utan den ersättningen. De får helt enkelt ta hela kostnaden själva eller vänta in Volvos lösning.

Karin Wik kan inte svara på exakt när den kommer eller vad den består av, men det ser ut att bli i början av sommaren 2021.

Läs också: Bilmodellerna som återkallas mest – Volvo i bottenligan

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.