Bild
Nästa artikel
Dodge Dart – amerikansk Alfa Romeo Giulietta

Dodge Dart – amerikansk Alfa Romeo Giulietta

Nyheter

Ett klassiskt amerikanskt modellnamn är tillbaka – men under skalet finns en italienare. Nya Dodge Dart bygger på Alfa Romeo Giulietta.

Dodge Dart var en kompakt bilmodell som tillverkades mellan 1960 och 1976. Som ett resultat av samarbetet mellan Fiat och Chrysler återuppstår namnet nästa år.

Nya Dart får egen design men baseras i all väsentlighet på Alfa Romeo Giulietta. Karossen har dock förvandlats från halvkombi till sedan och bottenplattan både breddats och förlängts.

Bilen premiärvisas på bilsalongen i Detroit i början av januari, men redan nu erbjuds smakprov i form av två bilder. Nya Dodge Dart börjar säljas nästa år som årsmodell 2013.

Diskutera: Vad tycker du om Dodge Dart?

Kommentarer

#1
Raymond K
2011-12-07 11:01

haha Amerikaner som bygger bilar med dålig kvalite och passform och Alfa Romeo som bygger bilar som går bra ena dagen och kladdar nästa dag. En kombination som inte inger stort förtroende precis. Man ser dessutom för lite av bilen för att kunna uttala sig om designen. Det är bara 2 bilder på den vad jag kan se, 1 närbild på grill och framlykta och 1 bild på bakre stötfångaren. För lite för att kunna se hur den ser ut.

#2
2011-12-07 11:13

Det verkar inte finnas fler bilder, jag letade lite på nätet. Det är samma överallt (nåja, där jag kikade ivf).

Men, varför skulle inte denna kunna bli bra för US-marknaden?
Lite friskt blod är aldrig fel.

#3
2011-12-07 11:14

Alfa Romeo av idag är kvalitetsbilar, italienskt premium.
Problemet med äldre Alfa Romeo det är att de är så billiga på andrahandsmarknaden att de köps av människor utan ekonomi att serva dem på rätt sätt, och äldre Alfor har motorer som är känsliga för vilka oljor man stoppar in i dem.

Att Dodge Dart är en amerikansk Giulietta bara för att Dodge lånat grunddesignen av bottenplattan från Alfa och modifierat den till eget tycke, det tycker jag är ett väl saftigt påstående. Då är ju verkligen Chrysler 300 en amerikansk Mercedes, för bottenplattan är ju Mercedes.

#4
2011-12-07 12:22

Som gammal Alfisti håller jag helt med dig Raphael.
Tidigare Alfor var utmärkta bilar om de sköttes som spädbarn, vilket inte gjorde dem till några dussinbilar.
Men såg man till att ge dem riktig omvårdnad höll de bra.

Nu är de mera lika andra vanliga bilar och att man beslutat använda bitar från Giulietta i en Dodge kan ju bli ett väldigt lyft för amerikanarna.
Men jag hoppas att de även får möjlighet att välja en riktig Alfa, det märket har faktiskt högre status i US.

#5
2011-12-07 17:46

Jag förstår inte hur dom tänker. Undrar vad nästa steg blir. En ny Caprice baserad på i20?

Ska man ta upp ett gammalt namn måste väl bilen som tar namnet har NÅGOT gemensamt med förlagan.

Som nån skrev - Alfa Romeo måste ju ha högre status än nån gammal sketen Dodge.

#6
2011-12-07 18:10

Ser fram emot att se hela bilen. Det lilla som visas är lovande och följer formspråket från Charger. Med Giuliettans utmärkta tekniska bas så har den nog alla förutsättningar att lyckas. Dodge räknas ju i staterna som ett sportigt märke som appellerar till främst yngre köpare. Inte så olikt Alfa.

Trevligt också att de går ifrån sina vapeninspirerade och machodrypande modellnamn; Caliber, Magnum, Nitro är bara fjantiga men går möjligen hem hos de vapenfixerade individer som tyvärr är alltför vanliga i USA. Dart är lite snällare..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.