Nästa artikel
”Det blåser upp till storm – mycket däckdrama”
Nyheter

”Det blåser upp till storm – mycket däckdrama”

Publicerad 25 maj 2022
Vi Bilägares avslöjande om att lättrullande däck har betydligt längre bromssträcka har blivit en världsnyhet.

Många nya bilar har så kallade lättrullande däck med lägre rullmotstånd. De är särskilt vanliga på elbilar eftersom de ger lägre förbrukning, och därmed längre räckvidd, men finns monterade även på modeller med förbränningsmotor.

Men de lättrullande ”ekodäcken” har en farlig baksida som bilköparna behöver känna till. Ett test som Vi Bilägare gjort visar att bromssträckan blir betydligt längre än med konventionella premiumdäck.

– Biltillverkarna uppskattar den här typen av däck men efter vår testvecka ställer vi oss väldigt kritiska till att privatpersoner ska välja den här typen av däck. Säkerhetskompromissen är för hög, säger Nils Svärd, ansvarig för däcktesterna i Vi Bilägare.

Testet diskuteras nu i däckbranschen. När brittiska Youtubekanalen Tyre Review går igenom nyheterna inom däckbranschen för 2022 får Vi Bilägares testresultat ett eget segment (spola fram till 10:00 i klippet).

– Det blåser upp till storm inom däckbranschen. Det är mycket däckdrama, säger Jonathan Benson på Tyre Review.

Testet blev också en av förra veckans mest lästa nyheter hos engelskspråkiga branschtidningen Tyre Press, som kallar resultatet för ”en skandal”.

Även ett test hos tyska Auto Bild visar på alarmerande långa bromssträckor, och tyska branschtidningen Reifenpress tar också upp testet – dels i en artikel om att ”ekodäck kostar säkerhet” och dels i en artikel om riskerna med litet mönsterdjup.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 29 maj 2022 Det är brist på däck…
  • 29 maj 2022 Så är det. Det märks att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.