Nästa artikel
DeLorean kan återuppstå
Nyheter

DeLorean kan återuppstå

Publicerad 29 januari 2016
DeLorean DMC-12 är känd från filmen "Tillbaka till Framtiden".
Nästa år kan nya DeLorean börja tillverkas i Texas. Men det blir inga PRV-sexor i de nya bilarna om tillverkaren lyckas med sin ambition.
Ny amerikansk lagstifning öppnar möjligheten för små fordonstillverkare att tillverka begränsade serier av replik-bilar. 

Mellan 1981 och 1982 byggdes 8 563 DeLorean DMC-12 i Belfast i Nordirland. Vid konkursen var omkring 3 000 av dem fortfarande osålda. Sedan 1997 ägs det kvarstående lagret av delar till DMC-12 av DeLorean Motor Company i Texas, USA.

Tack vare lagstiftningen skulle tillverkningen av nya DeLorean undantas från många krav som finns på nya bilar. Miljökraven är detsamma som för andra bilar och DeLorean Motor Company uppger att man just nu försöker hitta en motortillverkare som är villig att sälja motorer till företaget. Enligt uppgift är en möjlighet en icke-överladdad V6 som ska ge mellan 300 och 400 hk. 

De nya bilarna ska enligt företaget byggas av lagerdelar och nyproducerade delar. Företagets uppger att produktionen ska komma igång 2017.

Diskutera: Vill du att DeLorean DMC-12 ska sättas i produktion igen?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-01-29 12:10
Reverend Benny

Hade varit riktigt häftigt med en "under skalet" modifierad DMC-12 med modern teknik.
Att göra en el-variant av detta passar väl rätt bra då den varit i framtiden :-)

#2 • Uppdaterat: 2016-01-29 19:08
saabnisse

Var hittar man en icke överladdad V6 med den effekten som kan placeras i häcken på den här bilen?

#3 • Uppdaterat: 2016-01-30 14:01
systembolaget

hur dum får man bli, vill man ruinera sej så varsågod.

#4 • Uppdaterat: 2016-01-30 23:23
Vidstige

Det mest intressanta är den rostfria karossen. Kanske kunde man utveckla konceptet och tillverka en bil som inte rostar i någon del överhuvudtaget. Eller att man i alla fall undviker delar som innehåller bara vanligt järn. Bara att hitta upp bilen och se en helt rostfri bil efter saltslask vore en fin syn.

#5 • Uppdaterat: 2016-01-31 13:42
saabnisse

Det märkliga var att motorn höll ganska bra i Peugeot och Renault!
En fransman som jag träffade påstod att Volvo fick motorer med en viss stämpel. Gissa vilken!
Men jag tror att det bara var ett påstående. Jag har en granne som körde sin 760 nära 30000 mil utan ett enda motorfel.
Men jag undrar fortfarande var man hittar en modern motsvarande motor som inte är överladdad.

När det gäller rostfria karosser är det svårare, egentligen är benämningen rostfri felaktig, det borde heta korrosionströgt eller kanske som i Tyskland ädelstål eftersom det är begränsat rostbeständigt.
Men det är svårt att hålla snyggt när det är metallblankt, det vet alla som gått på dumheterna med rostfria vitvaror i köket.
Bättre att måla, lacken är lättare att hålla snygg, vilket en del ägare till dessa bilar känner till, de har lackerat dem i efterhand.
När det gäller ramverket är det svårare, det är ju utfört i stålrör och det vore enkelt att förzinka, men är det höghållfast stål försämrar förzinkningen hållfastheten.
Det bästa vid så små serier är nog brännlack som ger ett gott skydd så länge det inte utsätts för kraftigt mekaniskt slitage.

#6 • Uppdaterat: 2016-01-31 14:28
Roy J

Hur som helst, det var en cool bil då det begav sig. Var, alltså.

#7 • Uppdaterat: 2016-01-31 18:25
saabnisse

Kloten, det var inte DeLorean som formgav denna vackra bil, det var Giorgetto Giugiaro och jag tycker att han lyckades väldigt bra. Jämför med andra bilar av samma årsmodeller.
Sedan kan man vara efterklok och säga att motorvalet kanske inte var det bästa och att klä plastpanelerna i karossen med borstat rostfritt stål var nog mer effektsökeri än praktiskt urfört.
Att han senare blev inblandad i knarkhandel var ju ett desperat, om än väldigt korkat, försök att rädda företaget.

#8 • Uppdaterat: 2016-02-01 13:35
Carl_Elvis

@saabnisse:
Det där med att lacka en DeLorean, är det verkligen en så bra idé? Jag har fått för mig att rostfritt är knepigt att lacka så färgen fäster bra.
I min ungdom under det sena åttiotalet rullade en DeLorean i de trakter där jag bodde, som någon försökt lacka gul. Den var INTE vacker, ty den flagade som ett gammalt övergivet trähus.
Själv gillar jag den råa looken med rostfritt, men det kan ju ha att göra med att jag var i precis rätt ålder (typ 11-12 år) för att upptäcka DeLorean via Tillbaka till framtiden-filmerna. "Fränt", som vi skulle sagt det då.

#9 • Uppdaterat: 2016-02-01 19:08
saabnisse

Carl_Elvis det går utmmärkt att lackera rostfritt stål, men som med all lackering måste den utföras på rätt sätt.
Jag jobbar mycket med försvarsmateriel i rostfritt stål och sådant får ju inte blänka, därför målas det i dystra kulörer!
Den gula De L du såg var ett praktexempel på misslyckad lackering och den hade nog tappat färgen vad det än varit för material i skalet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.