Nästa artikel
De utvecklar tioväxlad automatlåda
Nyheter

De utvecklar tioväxlad automatlåda

Publicerad 2 oktober 2012 (uppdaterad 2 oktober 2012)
Ford och General Motors närmar sig ett samarbete för att utveckla framtidens växellådor, för att förbättra bilars bränsleekonomi.

Det är källor till tidningen New York Times som uppger att samarbetet, som inte kommer att presenteras förrän nästa månad, är på gång. Samarbetet kan innebära att Ford och GM inte bara kommer att utveckla tekniken tillsammans, utan rentav använda samma växellådor i sina bilar. Båda tillverkarna har redan påbörjat processen att utveckla åtta-, nio- och tioväxlade automatlådor.

Samarbetet uppges kunna spara miljarder för de båda biltillverkarna. Pengarna skulle krävas för teknikutvecklig, eftersom det kommer att råda nya krav på bilars bränsleekonomi i USA från och med 2017. Dessutom väntas liknande krav att ställas i Europa i framtiden.

En tioväxlad låda kan förbättra bilars bränsleekonomi dramatiskt. En åttaväxlad låda kan till exempel leverera upp till elva procent bättre bränsleekonomi än en sexväxlad. Ett problem i utvecklingen är dock den begränsade plats som finns mellan bilens framhjul.

Stora delar av bilindustrin satsar just nu på att utveckla växellådor med allt fler växlar. Enligt New York Times liknar det den tävlan om vem som har flest växlar som cykeltillverkarna ägnade sig åt för ungefär 25 år sedan.

Det är inte första gången som GM och Ford samarbetar kring växellådor. Utvecklingen av en sexväxlad automatlåda påbörjades för tio år sedan och resulterade 2006 i en produkt som såldes i åtta miljoner exemplar.

GM:s och Fords konkurrent Chrysler gör sig redo för att lansera en nioväxlad automatlåda under 2013.

Diskutera: Hur ser du på en tioväxlad automatlåda?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-10-02 12:25
Raphael

10 växlar är bara blaha-blaha... jag har en cykel med 26 växlar! När kommer en sådan automatlåda med 20 växlar plus?!

#2 • Uppdaterat: 2012-10-02 12:40
Meganmannen

En cykel med 24 växlar har inte 24 olika och användbara växelkombinationer.
Det går inte att använda främre drevet längst till höger tilsammans med bakre drevet längst till höger. Människokroppen har väldigt litet varvtalsområde med maximalt vridmoment, så om man ska cykla så fort som möjligt, måste man kunna minska belastningen, utan att förlora allt för mycket hastighet, så fort motvinden ökar eller vägen lutar uppför. Gissar att en 24 växlad cykel har ungefär 10 användbara växelkombinaioner. Moderna motorer med fantastiskt vridmoment skulle egentligen inte behöva fler än 3 - 4 växlar, men så var det med bränsleförbrukning och att en bil med färre växlar skulle verka omodern som gör att vanliga bilister tvingas växla ofta, eller välja en bil med automatlåda.

#3 • Uppdaterat: 2012-10-02 12:42
Trolla sönder ViB (ej verifierad)

De skönaste velocipederna äro de oväxlade ty ettan äro för lätt och tvåan för tung.

När vi nu kommer till automobiler så äro fyra lagom men fem äro okej ty vi skall tänka på miljön. Det äro jobbigt och farligt med tio växlar.

Servostyrning, elhissar mm klarar vi alla oss utan men sitta och slita i en spakjävel år 2012?

Frugan och jag har en såkallad automatisk växellåda på Avensisen. Det äro LYX.

#4 • Uppdaterat: 2012-10-02 12:47
Simon no1

Toyotas CVT-låda är helt steglös, man slipper en massa drev och inget kopplande..... Dessutom i princip oförändrad förbrukning mot manuella lådor...

#5 • Uppdaterat: 2012-10-02 13:11
Audi A5 SB

Själv är jag rätt intresserad av påståendet: "En åttaväxlad låda kan till exempel leverera upp till elva gånger bättre bränsleekonomi än en sexväxlad."

Procenten, Kevin?

#6 • Uppdaterat: 2012-10-02 16:17
snabb95

"En åttaväxlad låda kan till exempel leverera upp till elva procent bättre bränsleekonomi än en sexväxlad."
Låter omöjligt i mina öron!

Ju fler kugghjul och lamell/trumkopplingar som roterar i olja ju större snurrförluster.
Men det kanske inte behövs fler kopplingar/kugghjul och i en automatlåda ligger de ofta ovanför oljenivån.

Även om det inte är riktigt jämförbart så kan man av ovanstående citat ifrågasätta Ecodrive instruktörernas mässande om att man skall hoppa över växlar även när det finns bara fem.

#7 • Uppdaterat: 2012-10-02 16:35
Raphael

Ju fler växlar desto mer måste lådan växla och det torde ju innebära en massa förluster i växlingsmomentet ju oftare detta inträffar..

Den moderna CVT-lådan, utvecklad av Van Doorne i Holland och som i sin första version fanns i DAF redan på 50-talet, används av många tillverkare. Toyota, Nissan, Chevrolet, Subaru, Fiat, Audi och Seat ("multitronic" är en CVT-låda), Mercedes... med flera...

Fördelen med lådan är optimal bränsleförbrukning, nackdelen är att den upplevs som långsam och seg och att komforten inte upplevs av förarna som lika god som en låda med momentomvandlare. En CVT-låda innebär ju att motorn når ett visst varvtal under acceleration och sedan justerar lådan utväxlingen beroende på gasen för att hålla varvtalet konstant, det är en speciell upplevelse... men lika ryckig som DAF-lådan den berömda "variomatic" det är inte en modern CVT...

#8 • Uppdaterat: 2012-10-02 17:46
KaptenOberkommando

Raphael och snabb95, om det som ni anför som förluster och så vidare skulle vara sant skulle givetvis ingen bemöda sig med att utveckla tio växlar i en automatlåda - alltså finns det vinster att hämta. Till exempel kan man erhålla förbluffande många växlingsmöjligheter med endast ett fåtal planetväxlar bestående av ringdrev, planethållare, planetdrev och soldrev plus en rad mekatroniska styrenheter. Moderna automatlådor hoppar elegant över växlar som inte behövs och på så sätt undviker konstruktörerna onödiga växlingsmoment. Ytterligare vinster finns sedan att göra i programvaran som med yttersta precision mäter hastighet, lutning, gaspådrag, moment, rattutslag, vikt, luftmostånd och gud vet allt och därigenom ser till att den för motorn absolut mest gynnsamma växeln ligger i. Så att fler växlar ger bättre bränsleekonomi i i alla fall automatlådor med dagens teknik är inget konstigt.

#9 • Uppdaterat: 2012-10-03 08:47
VW Polo 2012

Jag köpte en ny Misubisi Galant advans V6 2000 som bara fanns med fyrväxlad automatlåda. Körde jag normalt med den så växlade den nästan aldrig ner i uppförslut utan den låg kvar på fyran vilket jag uppskattade.Men om man trampade plattan i mattan farter mellan 60- 110 km så la den i tvåan vilket den höll i till ca 125km innan de la i trean helt perfekt vid omkörningar Den bilen fungerade i mitt tycke perfekt med fyra växlar Ca 2300varv i 110km på fyran

Har sedan dess haft en Mazda6 2008 fyrcylindrig automat med fem växlar vilken också var trevlig, men lite väl snabb att växla ner i uppförsbackar. Men med då tilltagande motorljud vilket jag inte gillade. ca 2350 varv i 110km på feman.

Och i dag har jag en VW polo 2012 med sjuväxlad automatlåda. Innan jag köpte denna skull jag kunna lagt mitt huvud på att man aldrig behöver mer än fem växlar på en automatlåda, men man lär sig. I uppförslut växlar han visserligen ner, men aldrig så mycket att jag tycker det är omotiverat eller högt motorljud som följd. Bilen varvar bara 2200varv i 110km på sjuan
Dock är denna låda inte fullt lika mjuk vid parkeringsfarter om en "vanlig" konventionell automatlåda. Men jag gillar den.
Så summan av kardemumman blir i mitt tycke, Att antalet växlar beror mer på vilken bil och motorkombination dom ska vara till.

#a • Uppdaterat: 2012-10-03 15:01
Tjalle

VW Polo 2012

Du har - egentligen - inte en automtlåda. Du har en Dubbelkopplingslåda (Dual Clutch Transmission - DCT ) med automatfunktion.

Den är snabbare än en automatlåda och har inga konverterförluster.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.