Nästa artikel
De flesta visar mer hänsyn än alla andra
Nyheter

De flesta visar mer hänsyn än alla andra

Publicerad 27 maj 2014 (uppdaterad 27 maj 2014)
En undersökning genomförd av trafikkontoret i Göteborg visar att de flesta anser sig visa mer hänsyn mot sina medtrafikanter än vad andra visar mot dem.
Undersökningen visar att göteborgarna i första hand retar sig på andra trafikslag; bilisterna ogillar cyklisterna som ogillar fotgängarna som ogillar bilisterna. Hela 91 procent av bilisterna anser sig visa stor hänsyn till cyklister men bara 23 procent tycker att cyklisterna visar motsvarande hänsyn i gengäld.

De vanligaste klagomålen på andras beteende i trafiken är att bilister är dåliga på att använda blinkers och sakta ner vid övergångsställen, cyklisterna kör för fort och fotgängarna går ut i gatan utan att se sig för. Alla trafikanter tycker att de visar mer hänsyn än de andra. Totalt så är 79 procent av människorna i trafiken allmänt irriterade, men det beror också på försenade bussar och spårvagnar, trängsel i kollektivtrafiken  och allmänt bristande hänsyn.

Diskutera: Hur ska trafikanter förmås att visa mer hänsyn?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-05-27 11:19
Hackenbush

Det skulle bli bättre om inte alla var så egoistiska i trafiken.
Bilister kan för att visa hänsyn börja använda blinkers igen.
Fotgängare skulle kunna kolla innan de tågar rakt ut på ett övergångsställe för att "bilisterna MÅSTE stanna", tänk på att är man för nära ett övergångsställe kanske man inte hinner stanna eller så måste man tvärnita. (många fotgängare går längs trottoarer och man vet inte att de ämnar gå över gatan på övergångsstället förrän de vänder tvärt på klacken och stegar ut i gatan)
Cyklister kunde börja inse att trafikregler gäller dem också såsom högerregeln, rödljus, att ge tecken om man skall svänga o.s.v.
Smidighet och hänsyn i trafiken efterlyses.

#2 • Uppdaterat: 2014-05-27 18:15
Focus

Så länge olika trafikantgrupper inte tål se varandra utan att reta upp sig på bagateller lär det inte gå att få någon ändring. Det finns dessutom en avsaknad av intelligens som inte minst valresultatet i EU-valet ger en antydan om. Tänk så bra det hade fungerat i trafiken om man tog hänsyn till varandra oavsett trafikantgrupp.

#3 • Uppdaterat: 2014-05-27 19:40
enanders

Trafikattityden mot fotgängare är mycket god i alla storstäder inkl Spanien, tycker jag. I Alicante vinkade en bilist ursäktande när han svängde ut från en parkering och passerade mej vid övergångstället ca 3 meter bort. Det var det värsta som hände den veckan. Inte mycket att ursäkta sig för. Däremot när man i min småstad U-hamn kör över fötterna på fotgängarna och sedan smiter från platsen. (Ja, det ÄR sant. Hände förra veckan).

#4 • Uppdaterat: 2014-05-28 06:14
VW Polo 2012

Jag är faktisk hänsynsfull både som gångtrafikant och bilist.

#5 • Uppdaterat: 2014-05-28 09:15
T B

Enligt frugan är jag citat "irriterande hänsynsfull"...

#6 • Uppdaterat: 2014-05-29 22:10
Thommys

Det som förvånar mig är att cyklister är så arga på bilister. När jag cyklar har jag aldrig problem med bilister. Jag har fått för mig att det ligger politik bakom cyklisternas ilska. De är miljövänliga och bilar det motsatta. Jag tror att många miljövänner cyklar, förutom de miljöpartister jag känner. De kör gamla risiga bilar vart de än ska. Ibland får de för sig att ta tåget, men då vill de att någon annan (t ex. jag) kör deras cyklar (med bil) till stationen så att de kan cykla där ifrån.

#7 • Uppdaterat: 2014-05-31 10:50
JOCA_1

Jaa... försök att säga åt en cyklist att följa trafikreglerna, så får du omedelbart en skopa ovett. Eller backspegeln sönderslagen....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.