Bild
Nästa artikel
Därför sätts högerregeln ur spel på nya cykelgatorna

Därför sätts högerregeln ur spel på nya cykelgatorna

Nyheter

På de nya cykelgatorna är det cyklisterna som bestämmer – bilisterna får anpassa sig.

Sedan några år finns ett särskilt vägmärke som heter gångfartsområde, och som dykt upp i en del svenska städer. Tanken är att det är fotgängarna som ska ha företräde och att bilisterna bara får köra i gångfart.

I oktober fick svenska kommuner även möjlighet att införa något som kallas cykelgata. Där är det istället cyklisterna som har företräde och bestämmer hastigheten.

Cykelgatan har fått en särskild skylt och införs den 1 december. Cykelgatorna kommer framför allt dyka upp i täta stadsmiljöer där det inte finns plats för en separat cykelbana.

Högsta tillåtna hastighet för alla trafikanter är 30 km/tim, men om en cyklist cyklar långsammare än så ska bilisten alltså anpassa sig. Bilförare som kör in på en cykelgata har väjningsplikt mot fordon som redan befinner sig på cykelgatan.

Nu förtydligar Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) vad som gäller på gatorna där cyklisterna bestämmer.

– Kör en cykel runt 20 kilometer i timmen ska bilarna egentligen inte köra om den på en sådan här gata trots att det är 30. Vid korsningar, där högerregeln annars gäller, gäller här att den som cyklar på gatan har förtur oavsett om en bil kommer från vänster eller höger, säger han till lokaltidningen Mitt i.

Den som bryter mot reglerna kan dömas till böter.

Läs också: Quiz: Skulle du klara körkortet i dag? Testa här!

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-11-02 17:40

Idioti, som allt annat Daniel Helldén (MP) ställer till med.

#2
2020-11-03 09:40

Hellden' saknar totalt förstånd.
De har han bevisat titt som tätt.

#3
2020-11-03 09:45

Ju fler olika regler ju fler lagbrytare ju högre möjliga bötesinkomster för staten. En "lagsanering" bland bl.a. trafikreglerna vore kanske snart önskvärd.

#4
2020-11-03 09:48

Kan kommentarerna hållas sakliga??
Jag tycker det är olyckligt att högerregeln sätts ur spel. Den kan verkligen bli förvirrande om man nu kör ut och in i sådana här områden och veta vad som gäller här och nu.

#5
2020-11-03 10:03

Om högerregeln skall sättas ur spel vid infart till en sådan gata bör nog en LF-skylt sättas upp. Vi kan inte ha fler otydliga regler och tolkningar eftersom vi människor inte klarar av detta. Så länge ser finns tydliga regler som inte går att misstolka så kommer det att fungera.

#6
2020-11-03 10:45

Idiotiskt!

#7
2020-11-03 12:31

Bra framtidsanpassning. När funkade högerregeln senast i Sverige? Nu ska man dessutom gå till vänster på GC-banor...

#8
2020-11-03 12:52

Undrar hur många byhålor som lär leta upp en gatstump och utropa den till cykelgata, av "politiska" skäl =)

#9
2020-11-03 17:05

Idiotiskt! Högerregel går först och cyklister är fordon - oavsett vad Sthlms cyklande politiker anser... Så akta er, cyklister, ingen gräddfil i Sydsverige..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.