Nästa artikel
Daimler storsatsar på elektriskt
Nyheter

Daimler storsatsar på elektriskt

Publicerad 29 november 2016
För att kunna konkurrera med Tesla och Audi på elbilsmarknaden ska Daimler satsa tio miljarder euro på utvecklingen av elektriska fordon.
Enligt uppgifter till den tyska tidningen Stutggarter Zeitung kommer Daimler att satsa tio miljarder euro på utvecklingen av eldrift och batteriteknik. Målet är att lansera tio eldrivna modeller innan år 2025, tre av dem ska vara under märket Smart. Enligt Daimler kommer räckvidden på bilarna att närma sig 700 kilometer.

Diskutera: Är du intresserad av att köpa en elbil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-11-29 11:25
L. Mäkinen

För att citera valfri oppositionspolitiker "för lite för sent".
Då menar jag inte räckvidden utan antalet modeller. Jag vill kunna köpa en annan elbil snart och inte i en oklar framtid.

#2 • Uppdaterat: 2016-11-29 13:09
Swemba

#1, Vi hade smartphones innan Apple och vi hade elbilar innan Tesla hur svårt det än kan vara att acceptera för respektive lägers fanboys.

#3 • Uppdaterat: 2016-11-29 14:10
Mattse

Intresserad? Det handlar snart inte om man är intresserad av elbil utan snarare att man är så "illa tvungen". Fossilbilen spås dö 2030 när en hel del förbud sätter in. Men som Merca + andra nu verkar satsa till 2025 kommer fossilbilens framtid vara ännu kortare. Lägg därtill införandet av Miljözoner de kommande åren med fossilförbud så är fossilbilens dagar verkligen räknade.
Den stora frågan nu och bekymret för många är hur de ska tänka kring nybilsköp idag. En ny fossilbil idag lär tappa rejält i värde om tre-fyra år när alla Miljözonsregler sätter in. Samtidigt så finns idag inga billiga alternativ i form av elbilar eller plug-ins. Vill du ha en bil som idag är "framtidssäker" så får du betala. Vill du ha en ny fossilbil idag så får du betala med dåligt andrahandsvärde. Kontentan blir att det är många som kommer att få ta en ekonomisk smäll framöver i övergången mellan fossil och el.

#4 • Uppdaterat: 2016-11-29 15:11
PREVIA

Oljebranchen tror att år 2050 så är fossilandelen av bilar i världen fortfarande 94 %. Sedan får man förstå att även om alla bilar i världen vore elbilar så produceras fortfarande 70-75 % av all elproduktion i världen med hjälp av fossila bränslen med relativt dålig verkningsgrad vilket gör att elbilen inte presterar mycket bättre än fossilbilen sett till utsläppen.
Mecedes storsatsar på elbilar, men sattsar 25 miljarder kr på några nya dieselmotorer.

#5 • Uppdaterat: 2016-11-29 15:47
Gunnar Lindberg

Mattse - säkert kommer fossilbilar att tappa i värde snabbt, men det är lika illa med dagens elbil. Om du köper en dyr elbil idag och vill sälja den om fem år så finns det nya elbilar som är mycket bättre och dessutom billigare. Ingen kommer att betala något som du blir nöjd med för den gamla omoderna batteribil. Det förnuftigaste är nog att fortsätta slita på den bil man har.

#6 • Uppdaterat: 2016-11-29 18:32
Pi

"Det händer mycket nu inom elbilsområdet". Eller hur Vidstige...:)

#7 • Uppdaterat: 2016-11-29 19:37
Optimus

Förvånansvärt hur sent en satsning som denna kommer. Har verkligen inte en biltillverkaren som Mercedes vaknat upp förrän nu, att andra drivningssätt än diesel måste fram på marknaden. Visar i kraftig dager hur viktigt det är att Tyskland beslutar om att inte få sälja fossildrivna bilar efter 2030(eller var det tidigare, kommer inte ihåg vad det stod i pressreleasen).
Annars kommer det inte ske några drastiska utvecklingsdrag från bilindustrin. Skall Kina köra förbi Europa vad gäller utveckling av elbilar, verkar faktiskt så.

#8 • Uppdaterat: 2016-11-29 21:44
Oomkullrunkelig

Tio miljarder euro är 98 miljarder kronor. Från enbart Daimler! Framtidens bilar är helt klart elektriska, inte dieseldrivna.

#9 • Uppdaterat: 2016-11-30 14:04
VW Polo 2012

Hoppas dom fixar en automatväxellåda också. Jag har aldrig förstått varför en eldriven bil saknar en sådan växellåda. I min skalle känns det som om det drar mindre ström om elmotor går på lägre varv vid t,ex motorvägskörning.

#a • Uppdaterat: 2016-11-30 15:39
L. Mäkinen

Jag har fått förklarat för mig att enda anledningarna till att det går åt mer effekt vid hög hastighet är rull- och luftmotstånd och att motorn inte drar mindre vid lägre varvtal. Med en växellåda ökar man förlusterna på väg till hjulen. Det man kan vinna är möjligen ljudnivå eller frekvens på ljudet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.