Bild
Nästa artikel

Dacia Sandero - lågt pris och låg säkerhet

Nyheter

Dacia Sandero är redo för Sverige. Vi Bilägares Mikael Schultz har provkört lågbudgetbilen - och bjuder nu på sina första intryck.

- Priset är helt klart den största fördelen, säger Vi Bilägares testförare Mikael Schultz till Vibilagare.se.

Dacia har varit en följetong i Vi Bilägare under en längre period. Nu kommer den rumänska lågbudgetbilen Dacia Sandero, byggd främst på befintliga delar från Renault, till Sverige. Priset är lågt men det är även säkerheten.

- Säkerheten är givetvis den stora nackdelen. Den kommer aldrig att nå upp till modern säkerhetsstandard, helt enkelt för att den bygger på gammal Renault-teknik, säger Mikael Schultz.

Trots låg säkerhet väljer Renault att lansera bilen. Är det logiskt?

- Nu ska vi komma ihåg att Renault är föregångare inom säkerhet. Som jag har förstått det förklarar Renault det hela med att det är säkrare att sitta i en ny Dacia än en tio år gammal begagnad bil.

Och sett till priset kan Dacia konkurrera med begagnade bilar?

- Alla nya Dacior i Sverige är anpassade för E85 och det är ganska smart då man får miljörabatt. Alltså kan man köpa en Dacia för 79 000 kronor - vilket är ganska fantastiskt.

- Sedan skulle jag främst rekommendera den mest påkostade Sandero-versionen. Sandero Laureate går på 105 000 kronor men inklusive miljörabatt hamnar slutnotan på 95 000 kronor.

Vad står sig bilen kvalitetsmässigt jämfört med dyrare konkurrenter?

- Det är svårt att uttala sig om. Mina första intryck är att den känns lite plastig men samtidigt välbyggd.

Finns det en marknad i Sverige?

- Svårt att säga. När det är sämre ekonomiska tider kan det vara svårare att sälja billiga bilar. Då lutar sig folk gärna mot vad de anser är säkra kort, som Volvo och Saab.

- Men det kan samtidigt gå åt andra hållet. Renault har satt som mål att sälja sammanlagt 3 000 exemplar av Sandero och Logan MCV och det målet tror jag de kan nå.

Läs hela provkörningen i Vi Bilägare nr 16.
Taggar: Nyheter
Dacia Sandero - lågt pris och låg säkerhet

Kommentarer

#1
Kristoffer
2008-10-21 13:48

...säkra kort Volvo och SAAB. Jag skulle snarare säga att Honda eller Toyota är ett säkrare kort än dessa, kolla bara begagnatmarknaden...

#1
gmo
2008-10-21 15:19

Du skriver:
"Dacia Sandero har varit en följetong i Vi Bilägare under en längre period."
Som prenumerant minns jag Logan MVC följetången av Sandero minns jag inget, när skrev ni om den?

#1
Ola Andersson, Vibilagare.se
2008-10-21 15:26

GMO// Givetvis har du helt rätt. Det ska stå att Dacia har varit en följetong i Vi Bilägare (Vibilagare.se har följt både Sandero och Logan) och att Sandero nu kommer till Sverige.
Tack för påpekandet! Det är ändrat nu.

#1
Göran
2008-10-21 17:53

För det priset köper jag hellre en fem år gammal europeisk eller japansk bil.

#1
Mackan
2008-10-22 15:40

Tänk vad smidigt att slippa tänka på några kostnader dom första 3 åren (nybilsgarantin Dacia) i form av reparationer, däck, helförsäkring osv.
Bilen är ju så pass billig att man kan åka ny bil vart tredje år utan några bekymmer.
Fast det är klar vill man inte frångå prestige så kan ju alltid åka begagnad volvo i stället.

#1
Reinhard Gahl
2008-10-22 18:27

Hej,
ich fahre Dacia Logan MCV 105 PS Benziner seit Ende Februar 2007, nu km-Stand: 37500.
Jag har ingen Problem.
Er fährt und fährt und fährt.......
Gruß Reinhard

#1
Dylan
2008-10-22 18:46

Jag tror nog att dacia kan lyckas bra, kanske inte i sverige, men absolut t.ex. i Ryssland/östeuropa. Angående säkerhet nådde Dacia Logan visserligen bara upp till tre stjärnor. Men eftersom det är en ganska stor bil klarar den sig nog bra vid en krock ute i trafiken. Personligen tror jag dock att sandero når upp till 4*.

#1
Raphael
2008-10-22 19:16

Både Sandero och Logan kommer uppdateras säkerhetsmässigt inför den svenska premiären i början av nästa år. Det som dock saknas fortfarande är ESP som kommer först längre fram, men i fråga om passiv krocksäkerhet höjs Dacia från dagens nivåer. 5 stjärnor har jag inga illusioner om, men 4 tror jag på.
Sedan så har bilarna beprövad teknik som håller länge.
Kan bli en tuff konkurrent till lillbilar som Toyota Aygo som har 4 stjärnor, och det i en mindre storlek. (stjärnbetygen gäller inom sin storleksklass).

#1
Lasse J
2008-10-24 11:25

Bra att det finns alternativ till alla övermotoriserade "familjebilar" med sportfjädring och feta däck.
ESP saknas. Synd. Kommer nog.
Uppfyller dessutom Renaults miljönorm Eco 2.
Blir heller inte det minsta förvånad om rostskyddet visar sig vara av hyfsad klass, dvs bättre än många av dom mest uppskrivna märkena.

#1
Lasse B
2008-10-26 16:44

Dacia kommer att göra succe när den kommer. Logan MVC fick 3 stjärnor i krockbetyg och man utlovade förbättringar till Sverigepremiären. Kan ju bli en 4:a faktiskt. Mer än fyra stjärnor har inte heller en ny Volvo S60 och förra generationen av Volvo S80 och V70. Nej, klarar man 4 stjärnor och kommer den med ESP får man nog anse att den har vad man kan begära säkerhetsmässigt för det priset och mer därtill. Frågan är snarast vem som är villig att betala en kvartsmiljon och mer för att bara få en bil med fyra stjärnor?

#1
Kjell Randehed
2008-11-18 16:55

Jag och min granne har provkört Daccia och blev positivt överraskade av accelationen och den lilla vändradien. Bilen är både smidig och behändig att hantera och jag blev helsåld direkt och bestämde mig direkt för att Daccian ska bli min nya bil. Men Bil-Månsson i Höör kan inte leverera någon förrän i februari så jag får vänta tills dess.....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.