Nästa artikel
Citroën C5 får ansiktslyft
Nyheter

Citroën C5 får ansiktslyft

Publicerad 5 juli 2012 (uppdaterad 5 juli 2012)
Det har blivit dags för Citroëns populära modell C5 att få ett lättare ansiktslyft. Det är utseende och teknik som uppdateras.

Citroën C5 har sålts i över 400 000 exemplar sedan introduktionen 2008 och är därmed en viktig modell för tillverkaren. Nu har tiden kommit att modernisera modellen något, med ett klassiskt lättare ansiktslyft.

Det är dock inga större nyheter som det rör sig om. C5 får bland annat Citroëns nya kurvor, nya 17-tums aluminiumfälgar, och en ny färg som Citroën kallar för ”Guaranja brown”. Utöver det får ansiktslyfta C5 även läder- och tygklädda säten och nya designelement invändigt.

Teknikmässigt utrustas C5 med ett satnav-system som inkluderar stöd för USB och Bluetooth handsfree. Systemet kan även kopplas upp mot en kamera på baksidan av bilen, vilket ska underlätta parkering.

Diskutera: Vad tycker du om Citroën C5:s ansiktslyft?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-07-05 21:17
Peugo

Komfortkungen! En dag skall jag köra Citroen med gasfjädrar, det har ja bestämt nu!

#2 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

@ Peugo:

Helt rätt inställning!

Varje bilintresserad borde någon gång uppleva gashydraulikens överlägsenhet gentemot konventionell fjädring. Synd bara att Citroen verkar överge den mer och mer, nya DS5 har den inte t ex.

#3 • Uppdaterat: 2012-07-06 17:54
Peugo

Läckage är inte normalt i dagens läge med dubbelmembran, håller alltså inte alls med. Till det andra så är det mycket billigare att fixa när det inte finns så mycket som kan gå sönder på gashydrauliska bilar jämfört med vanliga. Finns en massa verkstäder som är kunniga och billiga.

Den här videon kan även användas som en tankeställare för hur, och varför, vi tycker och tänker om diverse saker (tex. franska bilar är skit, tyska/japanska är oslagbara): http://www.youtube.com/watch?v=onLPDegxXx8

#4 • Uppdaterat: 2012-07-07 15:14
Irvor

Vad tycker du om c5:s ansiktskyft ?
Kan inte se nåt särskilt på dessa bilder.
Förknippar Citroen med just gasfjädring och kan inte förstå att man inte har det på fler av sina modeller. Det är Citroens varumärke och det borde man vara mycket mer rädd om. Åker själv C5 och bor på landet med grusväg, och drar husvagn ibland. Nästa bilbyte blir svårt då det inte finns någon lite mindre bil än C5 med gasfjädring, då en lite mindre bil skulle räcka bra. Så en uppmaning till Citroen: Var rädd om er gasfjädring/varumärke och bygg många fler modeller med denna !

#5 • Uppdaterat: 2012-07-08 07:09
Paddan 21

Håller med Invor. Jag har ägd många Citroen modeller från paddorna ID,DS och framåt. Just för gasvätske fjädringens fantastiska komfort och möjligheten att höja och sänka bilen vid däckbyte och att kunna köra på dåliga vägar där en vanlig bil skulle fastna på underredet

#6 • Uppdaterat: 2012-07-08 14:23
Raphael

Citroën började med stålfjädring. När DS:en kom i slutet av 50-talet så var det en lyxmodell, en premiumbil, och vanliga Citroënmodeller hade fortfarande stålfjädring. Från 70-talet breddades utbudet och märket knäade ekonomiskt för att till slut bli uppköpta av Peugeot som införde stramare ekonomiska tyglar där gasvätskefjädringen innebar en fördyring gentemot konkurrenterna och i priskänsliga marknadssegment (exempelvis "Golf-klassen") har man valt att inte längre erbjuda gasvätskefjädring därför att undersökningar har visat att kunderna inte är beredda att betala extra för det och då kommer man inte upp i de försäljningsvolymer som behövs för att gå runt ekonomiskt.

#7 • Uppdaterat: 2012-07-10 18:41
saabnisse

Raphael, nu tycker jag att du måste förklara dig lite!
" När DS:en kom i slutet av 50-talet så var det en lyxmodell, en premiumbil, och vanliga Citroënmodeller hade fortfarande stålfjädring".
Vilka vanliga Citroënmodeller?

Gasfjädringen kom på B15 1954 och året efter på DS19, den fanns på alla bilar utom på 2 CW som ju även den hade en unik fjädring med en enda spiralfjäder på var sida och på transportfordonen.
Före Peugeots inträde fanns inga Citroën, utom de nämnda, utan gasfjädring.

Dessutom är det gasfjädring och inte gasvätskefjädring, vätska fjädrar nämligen inte.

#8 • Uppdaterat: 2012-07-11 14:36
Irvor

Prisskillnaden på en stålfjädrad C5 och en gasfjädrad är försumbar. Tror därför inte det skulle kosta särskillt mycket att ha det på övriga modeller hos Citroen. Ju fler modeller som får det ju billigare borde det bli. Om kunderna kan betala så mycket mer för de så kallade premiummodellerna i DS-serien, så tror jag de fletsa skulle välja gasfjädring för en liten extra slant. Som jag ser det är det dessutom en stor konkurrensfördel att erbjuda något unikt och eget, som dessutom gör bilarna mjuka o sköna att åka i, när många konkurrenter är sportigt hårda och stötiga, inte särskillt premium tycker jag.

#9 • Uppdaterat: 2012-07-11 14:37
Irvor

Åter till frågan:
Vad tycker du om C5:s ansiktslyft ?
Jag ser ingen skillnad på bilderna.
Är bilderna på den ansiktslyfta modellen ?

#a • Uppdaterat: 2015-11-30 18:54
Bosse Johansson

Kan bara säga det att jag har haft ett flertal bilar av olika märke men skönare bil än C5:an finns inte (åtminstone inte i rimlig prisklass). Fler borde få uppleva denna känsla av att sväva fram på landsvägen för det är precis vad man gör. Helt underbar att köra. Har en C5:a 2014 HDI 200.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.