Bild
Nästa artikel
Nyheter

Chefen på Volvo Cars: "Kunderna kan i framtiden behöva vänta längre på sina bilar"

Publicerad 2021-09-21 19:11
Komponentbristen styr om bilbranschens sätt att sälja, enligt Håkan Samuelsson.

Coronapandemin och bristen på halvledare har inneburit en tuff utmaning för många biltillverkare. För Volvo Cars del har det bland annat inneburit stopp i produktionen i fabrikerna i Kina, Belgien, USA och svenska Torslanda, och företaget har i ett uttalande sagt att det blir en utmaning att nå samma volymnivåer under andra halvåret 2021 jämfört med samma period 2020.

I en intervju med amerikanska Automotive News säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson att den brist på komponenter som råder kommer att innebära en bestående förändring i branschen.  
– Vi kommer att få se mer bilköp på beställning från kunderna och de kan behöva vänta längre på sina bilar, säger han.

Att bilköparen beställer sin bil och att den sedan byggs av tillverkaren på order sker i stor utsträckning redan idag, i alla fall i Europa, men i USA har köpflödet inte varit så. Där har tillverkaren istället försett återförsäljaren med bilar, som kanske sedan har behövts reas ut för att säljaren ska bli av med det som visat sig vara svårsålt.


Förändringen i bilförsäljningen betyder att det kommer att finnas färre bilar ute hos bilhandlaren och Volvo kommer även att skala ner antalet utrustningsnivåer och tillval för att minska komplexiteten för kunder och bilhandlare.
– Det är jättesvårt för en bilhandlare att gissa vilka färger och utrustningsalternativ som kommer att sälja, säger Håkan Samuelsson. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 2021-09-22 22:33 Jag får min nya på måndag…
  • 2021-09-22 20:12 Fick vänta nästan 2 dygn…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.