Bild
Nästa artikel
Cadillac rullar ut självkörande teknik
Cadillac rullar ut självkörande teknik

Cadillac rullar ut självkörande teknik

Nyheter

”Super Cruise” skiljer sig från andra biltillverkares autonoma system när det gäller att övervaka föraren.

General Motors vill också vara med i det självkörande racet. I höst kommer därför undermärket Cadillac att bli först ut att erbjuda detta i 2018 års modell av lyxsedanen CT6.

Den självkörande tekniken kallas för ”Super Cruise” och är semi-autonoma egenskaper som kan nyttjas på motorväg. Med systemet inkopplat kan bilen sköta hastighet och styrning själv, inom en och samma fil. Men till skillnad mot till exempel Tesla och Volvos självkörning, som registrerar om föraren har handen på ratten, använder sig Cadillac av annan teknik för att säkerställa att föraren är uppmärksam. En kamera monterad på instrumentpanelen övervakar förarens huvudposition och rörelser. Om man inte tittar på vägen varnar systemet och uppmanar att fästa blicken framåt.

– Super Cruise är en mer tekniskt avancerad handsfree-körning unikt inriktad på kundens bekvänlighet och säkerhet, säger Johan de Nysschen, chef på Cadillac i ett uttalande.

GPS, kameror och radarsensorer får hjälp av en kartdatabas sammanställd av LiDAR, alltså laserradar.
 
Diskutera: Vad tycker du om General Motors och Cadillacs självkörande funktion?

Taggar: Nyheter, Cadillac

Kommentarer

#1
2017-04-11 10:20

Cadillac - en av de mest åtråvärda raggarbilarna på väg att bli självkörande. Grattis till nästa generation av motorburen ungdom som slipper leta fyllechaffis till cruisingen.

#2
2017-04-11 11:31

Kommer att bli irriterande att om man inte tittar rakt fram på vägen hela tiden man är i bilen så kommer varningssystemet att varna och tuta hela tiden. Självkörande? jotack......

#3
2017-04-11 11:41

Hur ska systemet känna av våra vägmarkeringar vintertid när dom är täckta av snö o is

#4
2017-04-11 14:12

Hans,
Att ett system inte fungerar perfekt alla dagar på året gör ju inte att det blir oanvändbart vid andra tillfällen.
Även mitt i sommaren lär det förstås finnas brister på vägmarkeringar lite här och där.

#5
2017-04-11 17:30

..alltså.. om man inte kan titta på film eller dylikt medan bilen kör.. vad ska vi då med detta till?

#6
2017-04-11 17:53

Det enda jag skulle vilja ha är en Cruise Control som gasar och bromsar i förh till framförvarande bil i köer. Har väntat på det ända sen 1972 då jag monterade CC i min Ford Escort. F ö kör jag själv med nöje. Tror att jag lever lite längre så.

#7
2017-04-11 20:45

Jete,
Då har väl de flesta fabrikat farthållare för dig? Jag hade farthållaren inställd på 110 idag när jag färdades 8 km på 20 minuter. Bekvämt!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.