Nästa artikel
C vill ha Robin Hood-skatt på bilar
Nyheter

C vill ha Robin Hood-skatt på bilar

Publicerad 9 juli 2012 (uppdaterad 9 juli 2012)
Centerpartiet föreslår att klimatbovar ska betala subvention av miljöbilar. Modellen är hämtad från en fransk förlaga.

Nya bilar som har höga utsläpp ska beskattas hårdare. I gengäld ska det betala för lägre skatt på bilar med låga utsläpp. Det föreslår centerpartiet, enligt SVT nyheter.

Centerpartiets partiledare, näringsminister Annie Lööf, kallar förslaget för en ”Robin Hood-skatt” och säger till SVT att en sådan skatt kan sänka utsläppen med 25 procent till år 2020 enigt regeringens experter.

Modellen används redan i Frankrike och Centerpartiet driver nu förslaget i budgetförhandlingarna inför hösten.

Efter att ha minskat i flera år ökade utsläppen igen 2010. Transportsektorn var enligt SVT en stor bov i dramat, då man stod för en tredjedel av ökningen.

Samtidigt är det inte bara Centerpartiet som frågar sig vad som kan göras för att minska utsläppen. Regeringen har bett utredare ta reda på vad som måste göras för att svenska fordon ska bli helt oberoende av fossila drivmedel, enligt Ny teknik. Målet är att Sverige ska vara klimatneutralt 2050.

Diskutera: Hur ser du på Robin Hood-skatt på bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-07-09 13:21
1storstark

Alla vill nog ha en ny bil, men de som inte har råd att köpa en nyare, miljövänligare bil, blir bara fattigare och ännu längre från en ny bil om de dessutom ska betala en "Robin Hood skatt" så länge de kör med den gamla. Förresten, vad som är miljöbovar och inte kan snabbt ändra sig. Just nu är det bara koldioxidutsläpp som diskuteras. Vad är det om 5 år?

#2 • Uppdaterat: 2012-07-09 13:22
saabnisse

Centern är ett parti under avveckling.
De kan föreslå vad som helst, det hjälper dem inte.
Men det är egendomligt att de trots allt inte fattat att stora bilar tar mer bränsle och redan nu betalar avsevärt mer skatt än småbilar.
Den största delen av kostnaderna för bränslet är ju faktiskt skatt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.