Nästa artikel
Bränsleätande bakterie kan uppkallas efter Toyota Yaris
Nyheter

Bränsleätande bakterie kan uppkallas efter Toyota Yaris

Publicerad 10 juni 2022
Forskare hittade den under tanklocket. Kan bli viktig i framtidens miljöarbete.

Mikrobiologiska forskningsföretaget Darwin Bioprospecting Excellence i Valencia har i ett projekt tittat närmare på vilka små varelser som kan bo i bilen.

De granskade 20 bilar totalt – 10 dieseldrivna och 10 bensindrivna – och det var under tanklocket på en av forskarnas egna Toyota Yaris Hybrid som man hittade en tidigare okänd bakterie av släktet Isoptericola.

»När du kör din bil tvingar du in ett luftburet flöde av damm, pollen, växtskräp och även mikroorganismer in i den där lilla världen bakom metalllocket på bränsletanken.«

"Varför bilens tanklock? Tja... varför inte? Det är en speciell livsmiljö, med massor av kolväten, utsatt för stora temperaturfluktuationer och med ett kontinuerligt flöde av näringsämnen från den cirkulerande luften. När du kör din bil tvingar du in ett luftburet flöde av damm, pollen, växtskräp och även mikroorganismer in i den där lilla världen bakom metalllocket på bränsletanken. Från den utgångspunkten får vi en spännande kombination av mikrobiell biologisk mångfald", skriver en av studiens upphovsmän, Manuel Porcar, i ett blogginlägg.

Bakteriefamiljen Isoptericola är kända för sin förmåga att kunna bryta ner olja.

Forskarna tog med bakterien till sitt labb och matade den med diesel, varpå de såg att bakterien mumsade i sig med god aptit och lyckades sönderdela den kemiska strukturen. Trots att den hittades i en bensinbil kunde alltså bakterien bryta ner diesel och man hoppas kunna göra om experimentet med bensin också.

Resultaten är publicerade i en forskningsartikel på nature.com och upphovspersonerna hoppas på att den nyfunna mikroorganismen kan vara till hjälp vid framtida saneringar av stora oljeläckage. Och det finns redan ett namnförslag, enligt Manuel Porcar:

"Katalogiseringen av den nya arten är redan på gång i vårt labb, och jag hoppas kunna övertyga teamet att namnge vår lilla vän Isoptericola toyotensis!"

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 11 juni 2022 Borde inte Hummer vara ett…
  • 11 juni 2022 Så nu ska man alltså inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.