Nästa artikel
BMW Neue Klasse X visar en ny, eldriven suv-modell
Nyheter

BMW Neue Klasse X visar en ny, eldriven suv-modell

Publicerad 2024-03-21 10:32 (uppdaterad 2024-03-21 10:41)
BMW:s nya elbil får 800-voltsteknik, fyra ”superhjärnor” och en design som beskrivs som ”avskalad”.

BMW har tidigare visat upp hur framtidens eldrivna sedanmodell kan se ut, och nu kommer också en konceptbil som visar en eldriven suv.

BMW vägrar dock beskriva konceptet Neue Klasse X som en suv – i stället är det en ”sav”, för Sports Activity Vehicle. Bilen ska sättas i produktion 2025 men behöver inte se ut exakt som konceptet.

Det fysiska kontrollvredet för iDrive-systemet försvinner. Däremot finns ett vred som aktiverar olika typer av ljud. Under vindrutan finns en smal och avlång skärm som bland annat visar temperatur och hastighet.

Bland nyheterna finns fyra processorer som samarbetar för att ge en bättre körupplevelse och som ska ha betydligt större beräkningskraft än i dagens bilar. BMW beskriver det hela som fyra ”superhjärnor” som bland annat har hand om drivlinan och assistanssystem.

Designen beskrivs av BMW som ”avskalad” och med ”klassiska BMW-proportioner”. Stora glasytor ska ge en luftig interiör. I fronten finns en belyst grill och LED-varselljusen är numera stående i stället för liggande.

Nyutvecklade, runda battericeller med högre energitäthet och ett 800-voltssystem ska ge snabbare laddning: 30 mil på tio minuter. I övrigt är det ont om tekniska detaljer – fler specifikationer följer när bilen börjar säljas.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 2024-03-22 11:12 Instrumentpanelen i Opel…
  • 2024-03-22 08:01 Man får lite 70-tals vibbar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.