Nästa artikel
BMW lägger beslag på Alpina efter 50 års samarbete
Nyheter

BMW lägger beslag på Alpina efter 50 års samarbete

Publicerad 11 mars 2022 (uppdaterad 11 mars 2022)
BMW köper rättigheterna till förädlingsfirman Alpina. Vad som händer efter 2025 är oklart.

BMW har i många år samarbetat med tuningfirman Alpina, eller ”förädlingsfirman” som den hellre vill kalla sig. Alpina grundades 1965 och bygger egna versioner av BMW:s starkaste modeller med fokus på komfort och exklusivitet.

Men när BMW nu ställer om till eldrift, och biltillverkarna behöver sänka utsläppen, väcks frågetecken kring hur små företag som Alpina ska klara omställningen.

Nu har BMW köpt rättigheterna till Alpina och tar därmed in det hittills fristående företaget ”i huset”.

BMW ska inte köpa aktier i Alpina och exakt hur samarbetet ska fungera återstår att se, men BMW uppger att omställningen till eldrift och ny teknik som assistanssystem och mjukvaruuppdateringar innebär risker för små tillverkare som Alpina.

Fram till slutet av 2025 ska samarbetet fungera som i dag, vilket innebär att bilarna till viss del färdigställs hos BMW men sedan skickas över till Alpina för modifiering, men det är oklart vad som händer efter det.

– Vi är väldigt glada att kunna välkomna Alpinamärket in i BMW-familjen, säger Pieter Nota, styrelseledamot i BMW med ansvar för försäljning.

Enligt Alpina blir detta starten på ett nytt kapitel.

– Vi tog ett medvetet beslut att inte bara sälja Alpina till vilken tillverkare som helst eftersom BMW och Alpina jobbat tillsammans i decennier, säger företagets vd Andreas Bovensiepen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.