Nästa artikel
BMW i Vision Circular en helt återvinningsbar konceptbil
Nyheter

BMW i Vision Circular en helt återvinningsbar konceptbil

Publicerad 7 september 2021 (uppdaterad 7 september 2021)
BMW:s vision för 2040 är att kombinera hållbarhet och lyx.

Hållbarhet blir allt viktigare för biltillverkare, vilket inte minst syns i deras marknadsföring. BMW är inget undantag – de har ett uttalat mål om att bli världens mest hållbara tillverkare inom vad de kallar ”individuell premiummobilitet”.

För att understryka detta har de skapat en konceptbil för år 2040 som är ”helt fokuserad på hållbarhet och lyx” – två saker som historiskt har varit svåra att kombinera.

För att uppnå detta är konceptbilen, kallad i Vision Circular, konstruerad av återvunna material och är tänkt att vara helt återvinningsbar i slutet av sin livscykel.

Den är naturligtvis eldriven, och drivs av ett solid-state-batteri som enligt BMW är helt återvinningsbart och nästan uteslutande är tillverkat med återvunna råvaror.

Karossen är till stora delar tillverkad i återvunnen, olackerad aluminium. Bakpartiet är gjort i stål som är värmebehandlat för att få sin blå färg. Hela bilen är byggd utan vare sig lack, krom eller läder. 

BMW har också sett till att göra bilen lätt att ta isär när den behöver repareras, eller när det är dags för återvinning. Exempelvis har inget karosserilim använts.

Det cirkulära temat fortsätter på insidan, där det mesta är tillverkat av 3D-printad återvunnen plast. I stället för instrumentalister och skärmar finns en yta som ”reagerar på handrörelser med en spännande ljuseffekt”. Den information man vanligtvis hittar i instrumentklustret projiceras i stället på vindrutan.

BMW nämner ingenting om drivlinan, bortsett från att bilen är eldriven. De nämner heller ingenting om självkörande teknik – och trots att konceptet är tänkt för år 2040 har den fortfarande ratt och pedaler, vilket tyder på att det är meningen att en människa som ska köra.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 11 september 2021 Du har helt rätt åsikt! 😃
  • 11 september 2021 Borde återvinnas innan de…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.