Nästa artikel
Mercedes T-klass lanseras nästa år med tre olika drivlinor
Nyheter

Mercedes T-klass lanseras nästa år med tre olika drivlinor

Publicerad 10 maj 2021 (uppdaterad 5 december 2022)
Mercedes säger att deras kommande T-klass är anpassad för familjer som gillar fritidsaktiviteter.
Mercedes Concept EQT ger en föraning om hur nya T-klass blir när den lanseras nästa år.

Mercedes lilla skåpbil Citan kommer i ny modellversion senare i år. 2022 kommer MPV-varianten T-klass och en eldriven variant som får namnet EQT.

Likt de större V-klass och EQV kommer T-klass och EQT att bli lyxigare varianter av vad som från början är skåpbilar. Någon sådan version av lilla Citan har inte funnits tidigare. 

I pressmeddelandet om Concept EQT skriver Mercedes att T-klass ”kommer att tilltala familjer och privatpersoner som gillar fritidsaktiviteter och behöver maximalt med utrymme och flexibilitet”.

Nya Citan och dess derivat är utvecklade i samarbete med Renault. T-klass och EQT bygger på samma grundkonstruktion som den tredje generationen Renault Kangoo och den eldrivna varianten Kangoo E-Tech Electric.

Concept EQT avslöjar ungefär hur den produktionsfärdiga versionen kommer att se ut när den lanseras nästa år. En stor, svart grill och smala LED-strålkastare där fram och en ljusramp där bak som går över hela bilens bredd kommer att skilja T-klass och EQT från den enklare arbetsbilen Citan. Inredningen i konceptbilen är också lyxigt inredd med läderklädsel och panoramatak.

Tre motoralternativ kommer att erbjudas: diesel, bensin eller eldrift. Det tekniska är inte bekräftat ännu men motorerna kommer troligen att bli desamma som erbjuds i Renault Kangoo, vilket i så fall innebär små turbomotorer med mellan 75 och 130 hästkrafter. Elbilen EQT får en elmotor med 100 hästkrafter och en räckvidd på 265 km.

Concept EQV har plats för sju personer och är lite större på alla ledder än konkurrenten VW Caddy Maxi. Skjutdörrar på båda sidorna samt en stor baklucka bör tilltala den praktiskt sinnade. När sätena fälls omvandlas kupén till ett stort lastutrymme, vilket också adderar till bilens praktiska egenskaper.

Säljstart sker under 2022. Priserna är ännu inte officiella.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.