Bild
Nästa artikel
BMW bekräftar: Nästa 7-serie blir helt eldriven

BMW bekräftar: Nästa 7-serie blir helt eldriven

Nyheter

När BMW lanserar en ny generation av lyxmodellen 7-serien kommer den i en helt eldriven version för att utmana Mercedes EQS.

BMW har bekräftat att nästa generation av stora lyxmodellen 7-serien kommer i en helt eldriven version, skriver Autocar. Den ska utmana Mercedes kommande modell EQS och nya generationen Jaguar XJ som även den blir helt eldriven.

– Alla drivlinor i 7-serien kommer baseras på en enda arkitektur, och högst upp blir den starkaste 7-serien helt eldriven, säger BMW-chefen Oliver Zipse.

Med största sannolikhet innebär det att BMW skrotar V12-motorn som i dag finns i de starkaste versionerna av 7-serien. Det skulle i så fall vara slutet på en era som inleddes med E32-generationen, där V12-motoriserade BMW 750i lanserades i slutet av 1980-talet. Den var först ut bland de tyska biltillverkarna att frivilligt begränsa toppfarten till 250 km/h.

Det skulle också vara ett smidigt sätt för BMW att rensa i motorutbudet. Tidigare i veckan kom beskedet att BMW ska skrota hälften av alla förbränningsmotorer för att spara pengar och satsa på eldrift istället.

Dagens generation av BMW 7-serie ska bytas ut 2022 men det är inte säkert att den eldrivna versionen dyker upp redan då – den kan komma senare. Vid sidan om den eldrivna toppversionen kommer 7-serien också med bensin- och dieselmotor samt som hybrid. Det står därmed klart att BMW inte är beredda att släppa taget kring förbränningsmotorerna än på ett tag.

– Olika drivlinor kommer samexistera vid sidan av varandra på lång sikt, säger Oliver Zipse.

Taggar: Nyheter, BMW 7-serie

Kommentarer

#1
2020-03-18 17:17

"– Olika drivlinor kommer samexistera vid sidan av varandra på lång sikt, säger Oliver Zipse." Detta har jag sagt så länge nu. Lika bra att jag får en tung chefspost på BMW eller Mercedes med en gång!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.