Nästa artikel
BMW återkallar Toyota Supra på grund av bromsproblem
Nyheter

BMW återkallar Toyota Supra på grund av bromsproblem

Publicerad 16 augusti 2021 (uppdaterad 17 augusti 2021)
Bromsassistansen kan försvinna vid start. 13.000 bilar omfattas.

BMW i Nordamerika utlyser en återkallelse av cirka 13.000 Toyota Supra producerade mellan februari 2019 och juni 2021. Informationen står att läsa hos amerikanska säkerhetsorganisationen NHTSA, National Highway Traffic Safety Administration.  

Att det är BMW som står för återkallelsen beror på att coupén Supra till mångt och mycket är en modifierad BMW Z4. Totalt omfattas 50.000 bilar och förutom Supra är det BMW-modellerna Z4, X4, X3, M3, samt vissa modeller ur 7-serien och 5-serien.
 


Orsaken till återkallelsen är att när bilarna startas kan motorns programvara orsaka skada på oljevakuumpumpen som hör ihop med funktionen för bromsassistans. Detta kan leda till att den elektroniska bromsassistansen går förlorad. Bilen har fortfarande mekanisk broms, men bromsstyrkan blir svagare, eftersom bilen inte kan skicka extra bromskraft när den märker att föraren trycker hårt på bromsen. Därav blir också bromssträckan längre.

Lösningen är att uppdatera motorns kontrollenhet, ECU:n med ny programvara. Berörda bilägare kontaktas under hösten. Enligt Toyotas svenska pressavdelning ska BMW inte återkalla några bilar i Europa, det är bara bilar sålda på amerikanska marknaden som omfattas.

Läs också: Vi Bilägare provkör Toyota Supra


Det här är inte första gången BMW drabbas av bromsproblem. I maj gick BMW ut med information om att de upptäckt problem med hydrauliken till bromsarna på flera modeller, vilket kan innebära att bilen bromsar sämre och får längre bromssträcka, dessutom kan ABS-systemet fallera.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.