Nästa artikel
BMW återkallar elbilsmodeller efter mjukvarufel
Nyheter

BMW återkallar elbilsmodeller efter mjukvarufel

Publicerad 2023-01-11 09:33 (uppdaterad 2023-01-11 10:29)
Ett fel i vissa exemplar av elbilarna iX, i4 och i7 gör att elbilarna kan riskera att tillfälligt tappa effekt under körning.

BMW återkallar vissa iX, i4 och i7-modeller. Det gäller bilar tillverkade mellan den 14 oktober, 2021 till 28 oktober, 2022. Anledningen, enligt tillverkaren, är ett mjukvarufel för en mjukvara som reglerar högvoltsspänningen i de berörda elfordonen.

Felet gör att det finns en risk för störningar i strömförsörjningen vilket skulle kunna resultera i ett tillfälligt effektfrånfall under körning. BMW menar att detta ytterst beror på att om systemet uppfattar ett fel så kan det få till följd att styrsystemet väljer att återstarta sig själv, vilket då skulle kunna orsaka ett kort tillfälligt effektfrånfall under körning.

Mjukvarufelet ska ha upptäckts av BMW själva, inom ramen för tillverkarens egen kvalitetskontroll. Det finns inga rapporterade fall om att detta faktiskt skulle ha drabbat någon bil som redan levererats till kund.

Tillverkaren lugnar också alla ägare till berörda modeller med att det är fortsatt helt riskfritt att fortsätta använda sin bil fram till att mjukvaran uppdaterats. Uppdateringen kommer att kostnadsfritt erbjudas ägare till berörda bilar genom återförsäljaren och enligt BMW i Tyskland kommer man att kontakta berörda bilägare under den kommande månaden.

Återkallningen blir den andra som drabbat tillverkarens elbilsprogram. I fjol återkallades en mindre serie 2022 års i4 och iX-modeller. Då berörde återkallningen risk för brand i batteripaketet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.