Nästa artikel
Blocket skärper kraven på svartlistade handlare
Nyheter

Blocket skärper kraven på svartlistade handlare

Publicerad 19 oktober 2023 (uppdaterad 19 oktober 2023)
Bilhandlare som struntar i ARN:s beslut kommer inte längre kunna annonsera på Blocket. Beskedet kommer några veckor efter Vi Bilägares granskning.

En granskning som Vi Bilägare gjorde tidigare i år visade att det finns mängder av bilannonser på Blocket som egentligen är förbjudna enligt sajtens egna regler. Blocket förlitar sig i stor utsträckning på att privatpersoner själva anmäler bluffannonserna.

En del av kritiken gick ut på att Blocket inte har någon automatisk spärr mot bilhandlare som struntar i besluten från Allmänna reklamationsnämnden (ARN), och som därmed hamnar på tidningen Råd & Röns så kallade Svarta lista.

– Det finns fall där en handlare gått med på att ta tillbaka en bil men sedan inte lyckats få kontakt med köparen. Det finns också fall där bilhandlaren accepterat att köparen ska få häva köpet av bilen men där parterna är oense om hur stort avdrag som ska göras för den användning som köparen haft av bilen, sa Blockets kundsäkerhetschef Jessica Cervin, som dock hävdade att Blocket tillsammans med ARN höll på att ta fram en metod för hur detta kan skötas bättre.

I dag inför Blocket en ny policy som innebär att bilhandlare som klandrats av ARN måste bevisa att de antingen följt rekommendationen eller på annat sätt kommit överens med kunden. Kontrollen av de beslut inom motorkategorin som ARN tagit ska göras två gånger om året.

– Med hjälp av utökade resurser till vårt proaktiva säkerhetsarbete inom området kommer vi framöver öka vår bevakning av oseriösa handlingar av fordonshandlare till att även gälla handlingar utanför Blockets plattform. Inom detta arbete ingår bland annat att två gånger per år aktivt begära ut information från ARN om vilka handlare som inte har följt deras rekommendationer, säger Jessica Cervin i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.