Bild
Nästa artikel
Blinkerslarv retar flest

Blinkerslarv retar flest

Nyheter

Förare som struntar i att använda blinkers är det största irritationsmomentet för svenska trafikanter, visar en undersökning.

Förare som inte håller säkerhetsavstånden, som kör för fort, kör för långsamt, eller fotgängare som går rakt ut på gatan vid övergångsställen utan att kasta ordentliga blickar omkring sig. Alla får stå tillbaka till förmån för förare som struntar i att använda sina blinkers.

Yougov har frågat 3 500 svenskar i september vad som retar mest i trafiken, på uppdrag av försäkringsbolaget If. De som svarade på enkäten fick välja tre alternativ och hälften valde förare som inte använder blinkers bland dessa.

– Människor uppskattar inte överraskningar i trafiken. Som bilförare vill man veta vad bilen framför sig tänker göra. Vårdslös körning skapar osäkerhet och irriterar, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Män och kvinnor tycker lika
Närmast bakom hamnade bilister som ligger för nära bakom, följt av förare som skickar sms eller pratar i mobilen och fotgängare som inte ser sig för när de korsar vägen på ett övergångsställe.

Kvinnor och män svarade relativt likartat på frågan. Detsamma gäller för olika åldersgrupper. Noterbart är dock att män oftare stör sig på bilister som kör för långsamt, 28 procent, än kvinnor, 20 procent. Irritationen mot ”vägsniglarna” lägger sig även med åren, de är ett irritationsmoment för 39 procent av 18-29-åringarna och bara 12 procent av dem som är 61 år och äldre.

Diskutera: Vad stör dig mest i trafiken?

Fakta:

Detta retar trafikanterna mest. De tillfrågade fick välja tre alternativ.

Förare som inte använder blinkers: 50%
Bilister som ligger för nära bakom: 44%
Folk som pratar i mobilen/sms:ar medan de kör: 35%
Folk som går rakt ut på ett övergångsställe utan att se sig för: 31%
Folk som kör för långsamt: 24%
Cyklister som inte följer regler: 17%
Cyklister som inte ser sig för: 17%
Folk som kör för fort: 16%
Motorcykelförare som gör farliga omkörningar eller kör för fort: 15%
Folk som kör fel i rondeller: 12%
Mopedister som buskör: 7%
Mopedister som inte ser sig för: 5%
Annat: 4%
Nej, jag retar mig inte på något i trafiken: 3%

Källa: If/Yougov.

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
2011-10-24 15:51

Ska man våga sig på en generalisering och säga att de 18-29 åringar som mest retar sig på vägsniglarna är de som är orsakentill att många retar sig på bilar som ligger för nära bakom?

Personligen tycker jag nog att bilar som ligger för nära bakom är mycket mer irriterande än folk som struntar i blinkers, även om båda vittnar om dåligt omdöme. Folk som kör långsamt är det ju bara att köra om så är man av med dem.

#2
Raymond K
2011-10-24 16:27

Vad är det som får en bilist att strunta i blinkers? Bilisterna vet såväl från bilskolan att man alltid i god tid skall starta blinkers när man skall svänga. Jag tror inte att man plötsligt glömt vad blinkers är till för.
Tror bilister att man är en bättre förare om man struntar i blinkers eller vad är det?
Är det en rebellisk tanke? (ni skall fan inte komma här och tala om för mig att jag skall använda blinkers"
Är man rädd att blinkers-spaken skall gå sönder?

#3
2011-10-24 16:53

Problemet att det finns de bakom ratten som otroligt nog njuter av att veta att andra blir förbannade. Till råga på allt vet de också att hur förbannad någon annan än blir så kan/får denne ingenting göra.

#4
Raymond K
2011-10-24 16:55

För en gångs skull tror jag du har en "point" KaptenObersturmbanfuhrer

#5
Raymond K
2011-10-24 17:03

Jag gjorde en test en gång. (Jag kör ofta på denna vägen) Jag kom till ett kors där en bil stod och väntade och han använde inte blinkers men jag anade vilket håll han skulle på. Jag skulle svänga av in på den vägen han kom ifrån så jag struntade i blinkers för att han skulle få smaka på sin egen medicin. Faktum är att han hade andra bilar bakom sig som kanske skulle vara glada om dom visste åt vilket håll den berörda bilisten skulle åt.
Jag struntade alltså i blinkers , saktade in och svängde av in på vägen som bilisten stod och väntade. Oj ni skulle sett så förbannad han blev, han skrek och hötte med nävarna. Att han själv struntade i blinkers var tydligen ok.

#6
2011-10-24 17:19

Körde genom 3 rondeller på raken i helgen.
I första stod jag och väntade, när den jag inväntade plötsligt svängde ur. Utan att blinka alls.
I nästa rondell blinkade bilisten först vänster innan men inte höger när svängde ur.
I den tredje rondellen blinkade bilisten vänster, men svängde höger! Ur innerfilen!

Voine,voine....

Och jag tror inte det var med uträkning, utan av ren lathet..... De kanske var på väg till gymmet/korpenmatchen/ridhuset och ville spara på krafterna.. ;-)

#7
2011-10-24 18:28

Raymond, jag är överväldigad av ditt beröm =)

#8
2011-10-24 19:53

Ja Raymond, det ser man ofta. man får för sig att de resonerar typ så här: Du skall använda blinker så att jag ser vad du vill men jag behöver inte..

Jag skulle verkligen vilja veta varför trafikanter struntar i spaken, jag är uppriktigt nyfiken på den underliggande anledningen.

#9
2011-10-24 20:49

Att folk inte blinkar är så förbannat irriterande... Speciellt när jag jobbar och kör buss, inte så roligt att behöva stanna 20 ton i onödan!!

#10
2011-10-25 10:56

Om man ska våga sig på en gissning så tror jag att av de som inte blinkar så kanske hälften bara glömmer bort det, tänker på annat, är ointresserade och dåliga förare helt enkelt. Dvs, de gör det inte med flit.

Den andra halvan är medvetna om det. De "orkar" inte eller är bara egoister som skiter i sina medtrafikanter och det viktiga samspelet i trafiken. Idioter helt enkelt. Samma kategori ligger också för tätt bakom, (inte på mig då jag sällan har bilar bakom mig... ;-).

#11
2011-10-25 11:24

De som inte blinkar saknar omtanke för andra bilister.Ett lämpligt straff vore böter och att man blir tvingad att ta två lektioner på bilskola inom en månad för att få behålla körkortet, för de vet ju uppenbart inte hur man beter sig i trafiken.

#12
Raymond K
2011-10-25 11:26

det är böter på att inte använda blinkers men jag har aldrig hört talas om någon som fått dessa böter.

#13
2011-10-25 13:25

@ Raymond K: Polisen i Jönköping (tror jag) hade en razzia i en rondell och bötfällde i princip varje bilist som passerade. Det blev ett j-vl- liv, men ett bra initiativ tycker jag.

#14
Raymond K
2011-10-25 13:27

Ja just det Luke, så var det, men var det inte där man såg polisen köra iväg sen utan att använda blinkers själva i rondellen?

#15
2011-10-25 13:30

Jo det vill jag minnas.

#16
2011-10-25 13:49

Jag minns att polisen skulle gå en 2-dagarskurs i rondellkörning, hur svårt kan det vara att läsa innantill och förstå, precis som alla andra förväntas göra?

2 hela dagar?!

#17
Raymond K
2011-10-25 15:40

hultarn, det är svårare för polisen att fatta.

#18
2011-10-25 16:34

Jag vet en som tidigare aldrig blinkade när han "visste" att det ändå inte fanns någon annan i närheten. Jag åkte med vid ett tillfälle och där i korsningen kom det en "från ingenstans" och den som jag åkte med blinkade i vanlig ordning INTE. Då frågar jag typ "Varför blinkar du inte?" Då svarar han att "Jag bedömde det inte som att det skulle hinna komma någon". "Nähä", svarade jag, "men nu gjordet det ju det." Jag fortsatte: "Varför inte blinka jämt så att du slipper att sitta och göra en massa bedömningar och så att folk vet vart du skall? Du kan ju faktiskt ha missat någon." Otroligt nog använde han efter denna händelse blinkers varenda gång jag åkte med honom. Och faktiskt att han har använt blinkers varenda gång som jag har sett honom efter det!

Men i stort finns det de som skiter i blinkersen bara för att medvetet jävlas eller så är de lata. Men så finns det nog de också som helt enkelt inte klarar av att utföra de olika momenten - hjärnan räcker helt enkelt inte till.

#19
Raymond K
2011-10-25 16:45

Va i h.....e KaptenObersturmbanfuhrer en till "point"?
Det är nog som du säger att det blir för mycket för många förare att samtidigt titta ut genom vindrutan, hålla i ratten och sen trycka på blinkers-spaken. Hjärnan räcker inte till som du säger.

#20
2011-10-25 17:08

Jag tycker att... jag håller med Kaptenens sista inlägg!

Och kan tillägga att ytterliggare en orsak, iaf i rondellkörning, är taskig styrteknik. Man har petat hela armen genom ratten för att greppa baksidan på den, eller så ligger armarna i en knut... så det finns helt enkelt ingen chans att de kommer åt blinkerspaken! Skrämmande!

#21
2011-10-25 17:43

Onehp, det där med att korsa armarna har också en annan för många helt okänd risk, nämligen den att OM krockkudden skulle lösa ut så har föraren med stor säkerhet MINST två brott i armarnas skelett! Så krockar du där i rondellen med armarna i kors så ... morsning! Eller ska det vara korsning ... =)

#22
2011-10-25 18:10

Det mesta är sagt här. Använd alltid körriktningsvisare vid kursändring, om det behövs eller ej, låt det sitta i "Ryggraden" liksom bältesanvändning.

#23
2011-10-25 19:04

Det mest irriterande är att uppskattningsvis 5 bilar av 10 har så värdelöst utformade blinkers att de bara syns under optimala förhållanden och blir osynliga så snart det blir solsken och sneda vinklar, vissa syns inte ens på fem meters håll och solen lyser starkt.

Man kan ju undra om inte vissa som tror att det inte blinkas helt enkelt inte kan se blinkersen för att den är så värdelöst dålig.

Blinkers i backspegeln syns för övrigt betydligt sämre än i skärmen eftersom många snålar med pluttiga punkdioder som knappt en fluga kan se.

#24
Raymond K
2011-10-25 23:04

Det bästa med dom som inte använder blinkers är..................................................................................hm, jag kommer inte på något.

#25
2011-10-26 02:17

Ja du, Luke, polisen skulle kunna parkera sig vid vilken rondell som helst och lugnt bötfälla åtminstone 90 % av bilisterna.

Många är helt enkelt totalt okunniga om blnkersreglerna - speciellt i rondell, fastän de är så oerhört enkla.
Åter andra tycker att det här körfältet går ju bara åt höger så då behöver jag ju inte använda blinkers - som om fotgängaren längre bort på vägen också skulle känna till vart körfälten som han knappt ser tar vägen.
Ren slöhet är väl inte heller så ovanligt...
Och faktum är att många verkar tycka att de gjort bort sig fullkomligt när de använt blinkers utan att det funnits någon i närheten som kunnat se och ha nytta av den informationen - men då finns det ju faktiskt ingen att göra bort sig inför heller. Ändå har jag flera gånger hört "Oj, jag använde blinkersen i onödan" som om det vore skamligt. Märkligt.

#26
1 Tysken
2011-10-26 09:42

Jag är lika imponerad varje dag jag kör på motorvägen och kommer ikapp två tre bilar i höger filen, blinkar ut mej i god tid och lägger mej i vänster fil och skall passera , i 95% av fallen så är det någon av bilarna i höger fil som börjar blinka och så byter man fil och det innebär att jag måste broma för att inte köra i baken på denna förare som varit duktig att blinka , men titta i backspegeln det existerar inte , eller så har man den uppfattningen, nu blinkar jag då skall alla andra försvinna bakom så jag kan byta fil.
En kategori som är väldigt duktiga på att blinka och samtidigt byta fil oavsätt om det finns bilar eller inte i den andra filen är , våra nya "yrkeschufförer" oavsätt om de framför en taxi eller en 24 meters continerbil....mottot är blinka, bytfil så får de som redan är i filen bromsa eller försvinna för här kommer "jag"

#27
2011-10-26 19:17

Hur rationaliserar "människorna" som inte använder blinkers sitt beteende?

Den andra minst lika stora livsfaran i trafiken, rövsniffare, inbillar ju sig (helt felaktigt, förstås) att de "kommer fram snabbare" om de har 0,3 istället för 3 sekunders avstånd till framförvarande. De tänker alltså, om än helt bakvänt.

Men tänker blinkersstrejkare överhuvudtaget? Vill de inte slita på glödlamporna, eller vad? Hur kommer det sig att blinkersanvändning inte sitter i ryggmärgen på samma sätt som t ex växling eller andra delar av bilkörningen hos dessa kretiner?

#28
2011-10-26 20:58

Jag brukar skita i att blinka om ingen är i närheten eller om jag ligger i filer som bara går åt ett håll. Är det nån fotgängare som inte ser var vägen tar vägen så lär den inte fatta vad en orange blinkande lampa betyder heller. Och nej innan ni som blinkade redan med er trehjuling när ni var små börjar gnälla så finns det faktiskt platser det är helt onödigt att blinka.

Där jag bor finns det tex en utfart som blir en högersväng - då det är en 200 meter lång refug som förhindrar att man kan svänga vänster. Skulle vara intressant att se när högerblink har nytta där. Speciellt då de enda bilarna som berörs av att jag åker ut kommer från väsnter och inte ser att jag blinkar.

Och i Linköping iallafall finns det massor med korsningar där de som svänger vänster har ibland till och med dubbla dedikerade filer med egna ljus. Där känns det också aningen krystat att sitta o blinka som ett fån.

#29
2011-10-27 18:06

Jag trodde först att Roger Skagerström raljerade och var ironisk i kommentaren härunder, men han verkar mena fullt allvar!
Och min dotter som pluggar i Linköping - hoppas hon slipper råka ut för egon som inte kan tänka utanför sitt lilla privata revir.
Roger, hur kan man sitta och fundera över när man INTE ska använda blinkers? Finns det inte viktigare saker atrt fokusera på? Det är väl för fan bara att peta till blinkersspaken innan man tänker svänga!

Blinkers är en service åt omgivningen. De kan inrätta sig efter vad de ser ska hända.
Blinkers kan förebygga olyckor. En bil med blinkers syns bättre, skiljer ut sig från omgivningen och förvarnar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.