Nästa artikel
Blinkerslarv retar flest
Nyheter

Blinkerslarv retar flest

Publicerad 24 oktober 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
Förare som struntar i att använda blinkers är det största irritationsmomentet för svenska trafikanter, visar en undersökning.

Förare som inte håller säkerhetsavstånden, som kör för fort, kör för långsamt, eller fotgängare som går rakt ut på gatan vid övergångsställen utan att kasta ordentliga blickar omkring sig. Alla får stå tillbaka till förmån för förare som struntar i att använda sina blinkers.

Yougov har frågat 3 500 svenskar i september vad som retar mest i trafiken, på uppdrag av försäkringsbolaget If. De som svarade på enkäten fick välja tre alternativ och hälften valde förare som inte använder blinkers bland dessa.

– Människor uppskattar inte överraskningar i trafiken. Som bilförare vill man veta vad bilen framför sig tänker göra. Vårdslös körning skapar osäkerhet och irriterar, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Män och kvinnor tycker lika
Närmast bakom hamnade bilister som ligger för nära bakom, följt av förare som skickar sms eller pratar i mobilen och fotgängare som inte ser sig för när de korsar vägen på ett övergångsställe.

Kvinnor och män svarade relativt likartat på frågan. Detsamma gäller för olika åldersgrupper. Noterbart är dock att män oftare stör sig på bilister som kör för långsamt, 28 procent, än kvinnor, 20 procent. Irritationen mot ”vägsniglarna” lägger sig även med åren, de är ett irritationsmoment för 39 procent av 18-29-åringarna och bara 12 procent av dem som är 61 år och äldre.

Diskutera: Vad stör dig mest i trafiken?

Fakta:

Detta retar trafikanterna mest. De tillfrågade fick välja tre alternativ.

Förare som inte använder blinkers: 50%
Bilister som ligger för nära bakom: 44%
Folk som pratar i mobilen/sms:ar medan de kör: 35%
Folk som går rakt ut på ett övergångsställe utan att se sig för: 31%
Folk som kör för långsamt: 24%
Cyklister som inte följer regler: 17%
Cyklister som inte ser sig för: 17%
Folk som kör för fort: 16%
Motorcykelförare som gör farliga omkörningar eller kör för fort: 15%
Folk som kör fel i rondeller: 12%
Mopedister som buskör: 7%
Mopedister som inte ser sig för: 5%
Annat: 4%
Nej, jag retar mig inte på något i trafiken: 3%

Källa: If/Yougov.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-10-24 15:51
johan_l

Ska man våga sig på en generalisering och säga att de 18-29 åringar som mest retar sig på vägsniglarna är de som är orsakentill att många retar sig på bilar som ligger för nära bakom?

Personligen tycker jag nog att bilar som ligger för nära bakom är mycket mer irriterande än folk som struntar i blinkers, även om båda vittnar om dåligt omdöme. Folk som kör långsamt är det ju bara att köra om så är man av med dem.

#2 • Uppdaterat: 2011-10-24 16:27
Raymond K (ej verifierad)

Vad är det som får en bilist att strunta i blinkers? Bilisterna vet såväl från bilskolan att man alltid i god tid skall starta blinkers när man skall svänga. Jag tror inte att man plötsligt glömt vad blinkers är till för.
Tror bilister att man är en bättre förare om man struntar i blinkers eller vad är det?
Är det en rebellisk tanke? (ni skall fan inte komma här och tala om för mig att jag skall använda blinkers"
Är man rädd att blinkers-spaken skall gå sönder?

#3 • Uppdaterat: 2011-10-24 16:53
KaptenOberkommando

Problemet att det finns de bakom ratten som otroligt nog njuter av att veta att andra blir förbannade. Till råga på allt vet de också att hur förbannad någon annan än blir så kan/får denne ingenting göra.

#4 • Uppdaterat: 2011-10-24 16:55
Raymond K (ej verifierad)

För en gångs skull tror jag du har en "point" KaptenObersturmbanfuhrer

#5 • Uppdaterat: 2011-10-24 17:03
Raymond K (ej verifierad)

Jag gjorde en test en gång. (Jag kör ofta på denna vägen) Jag kom till ett kors där en bil stod och väntade och han använde inte blinkers men jag anade vilket håll han skulle på. Jag skulle svänga av in på den vägen han kom ifrån så jag struntade i blinkers för att han skulle få smaka på sin egen medicin. Faktum är att han hade andra bilar bakom sig som kanske skulle vara glada om dom visste åt vilket håll den berörda bilisten skulle åt.
Jag struntade alltså i blinkers , saktade in och svängde av in på vägen som bilisten stod och väntade. Oj ni skulle sett så förbannad han blev, han skrek och hötte med nävarna. Att han själv struntade i blinkers var tydligen ok.

#6 • Uppdaterat: 2011-10-24 17:19
hultarn

Körde genom 3 rondeller på raken i helgen.
I första stod jag och väntade, när den jag inväntade plötsligt svängde ur. Utan att blinka alls.
I nästa rondell blinkade bilisten först vänster innan men inte höger när svängde ur.
I den tredje rondellen blinkade bilisten vänster, men svängde höger! Ur innerfilen!

Voine,voine....

Och jag tror inte det var med uträkning, utan av ren lathet..... De kanske var på väg till gymmet/korpenmatchen/ridhuset och ville spara på krafterna.. ;-)

#7 • Uppdaterat: 2011-10-24 18:28
KaptenOberkommando

Raymond, jag är överväldigad av ditt beröm =)

#8 • Uppdaterat: 2011-10-24 19:53
Luke

Ja Raymond, det ser man ofta. man får för sig att de resonerar typ så här: Du skall använda blinker så att jag ser vad du vill men jag behöver inte..

Jag skulle verkligen vilja veta varför trafikanter struntar i spaken, jag är uppriktigt nyfiken på den underliggande anledningen.

#9 • Uppdaterat: 2011-10-24 20:49
Peugeote-Pär

Att folk inte blinkar är så förbannat irriterande... Speciellt när jag jobbar och kör buss, inte så roligt att behöva stanna 20 ton i onödan!!

#a • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Om man ska våga sig på en gissning så tror jag att av de som inte blinkar så kanske hälften bara glömmer bort det, tänker på annat, är ointresserade och dåliga förare helt enkelt. Dvs, de gör det inte med flit.

Den andra halvan är medvetna om det. De "orkar" inte eller är bara egoister som skiter i sina medtrafikanter och det viktiga samspelet i trafiken. Idioter helt enkelt. Samma kategori ligger också för tätt bakom, (inte på mig då jag sällan har bilar bakom mig... ;-).

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.