Nästa artikel
Biltypen med katastrofal krocksäkerhet
Nyheter

Biltypen med katastrofal krocksäkerhet

Publicerad 11 april 2016 (uppdaterad 11 april 2016)
Euro NCAP: ”Fundamentala problem med detta segment”.
I sin senaste krocktestomgång har Euro NCAP inkritat sig på mikrobilar, eller mopedbilar som de också kallas. Resultaten visar att mycket lite har hänt när det gäller säkerheten för biltypen de senaste åren.

Av fyra testade bilar hade bara en av dem krockkudde – som tillval. Krockkudden visade sig dessutom vara ineffektiv och verkade bara finnas där som ”marknadsföringsploj”, enligt Euro NCAP.

   

Krocktestorganisationen pekar också på problematiken att mikrobilarna inte har samma säkerhetskrav på sig som vanliga bilar, men samtidigt ser de på utsidan ut som små stadsbilar och marknadsförs som fullvärdigt alternativ till dessa.

– Enkla designändringar skulle kunna leda till märkbara förbättringar på bekostnad av lite högre vikt och pris. Att sträva efter en miljömässig agenda är inte en ursäkt för att göra osäkra fordon, säger Euro NCAP:s genralsekreterare Michiel van Ratingen.

Diskutera: Vad tycker du om mikrobilar/mopedbilar?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-04-11 15:26
Hackenbush

Märkligt att de inte är bättre än så för det är ju inga billiga bilar/mopeder precis.
Jämför man rakt av med en vanlig moped så måste skyddet vara bättre i mopedbilen för de sitter mer skyddat där.

#2 • Uppdaterat: 2016-04-11 15:41
benny karlsson

Dyr och livsfarlig kan väl vara en bra sammanfattning. Tror nästan att det finns flera saker att slå ihjäl sig på i "bilen" än i naturen.

#3 • Uppdaterat: 2016-04-11 17:57
107Carlsson

Så Antifeministen tror att mopedbilar egentligen är säkra när dom får en stjärna eftersom de är lätta.
Sen är det så att man inte får någon extra poäng för farthållare. Däremot för förarstödsystem så som hastighetsbegränsare som hjälper till att hålla den rätta skyltade hastighetsbegränsningen. Inget jag själv tycker är viktigt men rätt skall vara rätt.

#4 • Uppdaterat: 2016-04-11 18:01
Focus

Det handlar ju här egentligen om en moped som man hängt ett plåtskal på. Dess litenhet är ett av de stora hindren för att få in säkerhetsanordningar som man ställer krav på i bilar.Jag skulle aldrig våga vistas i en sådan ute i trafiken med tanke på vilka man "umgås" med där.
Det för osökt tankarna till motorcykelbilen Messerschmitt som för övrigt nån tok i Sverige har planer på att nytillverka.

#5 • Uppdaterat: 2016-04-11 18:12
Mumma-48

Mopedbilen är en moped och ska naturligtvis jämföras med andra mopeder, annars får vi även jämföra bilar med traktorer eller kanske med stridsvagnar. Om du testar dammsugare jämför du väl inte dem med kaffebryggare. Sen är det naturligtvis bra om man bygger stabilare, säkrare 4-hjuliga mopeder. Med Antifeministen ka jag bara hålla med.

#6 • Uppdaterat: 2016-04-11 18:20
Oomkullrunkelig

Mopedbilarna borde naturligtvis förbjudas eftersom de är trafikfarliga.

#7 • Uppdaterat: 2016-04-11 18:42
månssons

För fan Vi Bilägare, börja inte med dessa bedrövliga click bait-rubriker. Det låter som Nyheter24 eller AMS, vilket knappast är det bra betyg någonstans.

Antifeministen:
Alla extra funktioner som värdesätts i EuroNCAP är funktioner som ökar säkerheten, exempelvis autobroms (någon inbyggd massage hade inte ökat säkerheten). Visst, de gör inte att en bil klarar en given krock bättre, men de kan hjälpa till att undvika eller mildra en krock västentligt. Utan EuroNCAP's krav hade dessa system troligtvis ignorerats av de biltillverkare som egentligen inte bryr sig om säkerhet - knappast bra för trafiksäkerheten.

#8 • Uppdaterat: 2016-04-11 23:27
mobe

Största problemet med EuroNCAP är att det finns olika klasser. En polo kan få 5 stjärnor i sin klass medan en XC90 också får 5 stjärnor i sin klass. Vilket då lätt kan tolkas att de 2 är typ lika krocksäkra, men skulle dessa 2 krocka vet iaf jag vilken jag skulle vilja sitta i. Så jag tycker att alla bilar ska vara i samma klass men utöka antalen stjärnor till 10 istället

#9 • Uppdaterat: 2016-04-11 23:44
Roger Skagerström

Man tycker ju det borde finnas utrymme för att bygga säkrare bilar i den här klassen - eftersom de är så in i helvete dyra :P

#a • Uppdaterat: 2016-04-12 08:21
Koogan

Tillgång och efterfrågan.....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.