Nästa artikel
Bilsverige förbereder sig för rekordras: ”Osäkert läge”
Nyheter

Bilsverige förbereder sig för rekordras: ”Osäkert läge”

Publicerad 6 april 2020
En ny prognos från Bil Sweden visar att 2020 kan bli det sämsta året sedan finanskrisen.

I början av april kom nya siffror från Bil Sweden om att antalet nyregistrerade bilar i Sverige minskade med nio procent i mars. Men det berodde inte på coronakrisen, enligt branschorganisationen.

– De bilar som registrerades i mars är till stor del resutatet av order som tecknats flera månader tidigare, innan coronautbrottet. Vi kan dock förvänta oss coronaeffekter på registreringarna under de närmaste månaderna, sa Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Nu kommer beskedet att Bil Sweden skriver ned prognosen för antalet nyregistrerade bilar i år med hela 18 procent, från 330 000 till 270 000 bilar. Det blir i så fall den sämsta siffran sedan finanskrisen 2008–2009, när 213 000 nya bilar registrerades i Sverige.

– Det är ett osäkert läge för både efterfrågesidan och utbudssidan. I stort sett alla bilfabriker världen runt står stilla samtidigt som många av kunderna är osäkra på framtiden, vilket tillsammans kommer att påverka bilmarknaden, säger Mattias Bergman.

Det finns fortfarande inga indikationer om när bilproduktionen kan sättas igång igen och det är extremt svårt att göra några prognoser.

– Men detta är vårt bästa estimat i dagsläget, säger Mattias Bergman.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-04-06 12:15
Jarl Karlsson

Klimatet klagar inte.

#2 • Uppdaterat: 2020-04-07 13:11
Carl Trefalt

Finns det inte pengar, p.g.av arbetslöshet m.m. så blir det mindre sålda nya bilar!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.