Nästa artikel
Billigare att tanka – då blir dieselbilarna dyrare
Nyheter

Billigare att tanka – då blir dieselbilarna dyrare

Publicerad 2024-04-15 07:50
Vid årsskiftet blev dieselbilar billigare att tanka. Nu har de också blivit dyrare att köpa begagnade, enligt nya siffror från Kvdbil.

Försäljningen av begagnade bilar i Sverige ökade för fjärde kvartalet i rad, enligt nya siffror från bilregistret och analysföretaget Vroom som bilförsäljaren Kvdbil sammanställt. En anledning kan vara det ekonomiska läget med höga räntor som får fler att köpa begagnat i stället för nytt.

Under första kvartalet i år såldes knappt tre procent fler begagnade bilar än samma period i fjol. Samtidigt fortsätter exporten av begagnade bilar ligga på en hög nivå.

Antalet sålda laddhybrider fördubblades under första kvartalet medan försäljningen av elbilar ökade med över 65 procent. Även försäljningen av begagnade hybridbilar som inte är laddbara med sladd ökade kraftigt.

En annan trend är att prisnivån för de dieselbilar som såldes av Kvdbil stiger. Snittpriset för en dieselbil har ökat med fyra procent hittills i år. Det beror inte minst på att dieselpriset sjönk rejält vid årsskiftet när nivån i reduktionsplikten sänktes.

– Dieselbilar har snabbt ökat i popularitet igen. Billigare bränsle vid pump och ett minskat utbud av nyare dieselmodeller har fått priserna att klättra uppåt, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Här kan du läsa vårt reportage om att köpa dieselbil.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 2024-04-17 23:13 Mr: Javisst sedan i nov -23…
  • 2024-04-17 21:19 Swenssons skrev: Tidigare…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.