Bild
Nästa artikel

Billiga vägbyggen sparar 600 miljoner

Nyheter

Vägverket har sparat 600 miljoner kronor i år eftersom vägbyggen blivit billigare än beräknat. Lågkonjunkturen har inneburit ökad konkurrens och lägre råvarupriser.

Lågkonjunkturen har sina förlorare, men också vinnare. En vinnare verkar onekligen vara Vägverket som hittills i år sparat 600 miljoner kronor på sina upphandlingar, det rapporterar Dagens Nyheter.

Besparingen beror på att vägbyggen blivit billigare än vad Vägverket beräknat.

10 till 15 procent billigare
Krisen har slagit hårt mot byggbranschen, konkurrensen har ökat och råvarukostnaderna har blivit lägre. Dessa faktorer har möjliggjort att Vägverket kunnat slutföra de 35 största upphandlingarna med priser som är 10 till 15 procent lägre än beräknat.

De låga priserna kommer lämpligt i tiden eftersom Vägverket både i år och nästa år satsar flera miljarder extra på vägprojekt, skriver DN.

- Det är en stor fördel att göra det här i lågkonjunktur och det var klokt av staten att satsa just nu, säger Vägverkets generaldirektör Lena Erixon till DN.

Pengarna som blivit över ska gå tillbaka till verksamheten och nya vägprojekt.

- Det ska gå till fler beläggningar så vi får mindre potthål i vägarna, säger Lena Erixon.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.