Bild
Nästa artikel
Bilister i Jönköping blir rullande halkvarnare

Bilister i Jönköping blir rullande halkvarnare

Nyheter

Ska samla in data från vintervägar till hjälp för plogbilarna.

Vi har tidigare berättat om Volvo, vars nyare bilar ska skicka ut varningar om dåligt väglag till Trafikverket. Nu startas ett liknande projekt i Jönköping.

Under vintern 2018/2019 kommer privatpersoners bilar utrustas med teknik som läser av vägskicket och sedan skickar informationen vidare till en webbapplikation. Bilägare som är intresserade av att vara med kan anmäla sig och får då en specialutvecklad enhet som kopplas i bilens diagnosuttag, OBD-porten.

Initiativtagare till projektet är forskningsbolaget Klimator tillsammans med Nira Dynamics som utvecklar kontrollsystem till bilar. 
– Datan som hämtas från personbilarna är helt anonymiserad, information om vilken bil som skickar vilken data finns inte. Det har under utvecklingen av produkten varit en oerhört viktig aspekt att ta hänsyn till då integriteten hos privatpersoner är av yttersta vikt. Lika viktigt har det varit att bilen inte påverkas negativt på något sätt” säger Björn Zachrisson – Projektledare Road Perception på NIRA Dynamics.

Tanken är att informationen som samlas in kan användas av entreprenörer för att planera vinterväghållningen på bästa sätt. 

Diskutera: Vad tycker du om idén att bilister ska agera halkvarnare åt andra?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-11-08 12:40

Lite otur för mig som brukar vara först ute på morgonen. Men det brukar ordna sig ändå :-)

// Krister

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.