Nästa artikel
Bilister bländas av suvarnas strålkastare
Nyheter

Bilister bländas av suvarnas strålkastare

Publicerad 9 mars 2022
6 av 10 som färdas i kombi, sedaner och halvkombi beskyller högbyggda fordonen för störande ljus.

Brittiska motororganisationen RAC har gjort en undersökning bland 2 700 förare i Storbritannien där 89 procent tycker att de flesta strålkastare på bilarna de möter lyser för starkt och 88 procent säger att de blir bländade av dem.

Problemet verkar också bli värre. Mer än hälften, 63 procent, upplever att andra bilar bländar mer nu än för 2-3 år sedan.
 

På frågan vad bilisterna tror är orsaken till att de bländas ansåg mer än var femte att det berodde på de nya LED-strålkastarna som alltfler nya bilar är utrustade med och som ger ett kyligare, blåtonat ljus. 17 procent ansåg att det berodde på att mötande fordons ljusbild var för högt vinklad.

En bov i dramat kan vara suvarna. 6 av 10 förare som satt i lägre fordonstyper som kombi, halvkombi eller sedaner, sa att de blev bländade av högre fordon, medan det omvänt bara var 28 procent av suvförarna som upplevde att lägre fordon bländade dem.


Vinkeln på strålkastarna kan förändras beroende på hur många som sitter i bilen och hur tungt lastad den är, så RAC påminner bilister om att justera ljushöjden på sin bil om de tror att de riskerar att blända andra.


Statistik från brittiska trafikmyndigheter visar att det sedan 2013 skett i snitt 293 olyckor per år där bländande strålkastare var en bidragande faktor.  

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (33)

  • 12 mars 2022 Med det resonemanget kan ju…
  • 12 mars 2022 SnookerPro skrev: Och av…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.