Nästa artikel
Bilinbrotten minskar – men antalet försvunna bilar ökar
Nyheter

Bilinbrotten minskar – men antalet försvunna bilar ökar

Publicerad 2024-04-22 08:20
Det har nästan aldrig rapporterats så få bilinbrott och bilstölder. Men antalet bilar som blir efterlysta och sedan inte hittas ökar. ”Det är en markant ökning”, säger Åsa Lundin på Larmtjänst.

Antalet bilstölder och bilinbrott blir allt färre – det har nästan aldrig tidigare rapporterats så få bilrelaterade brott i Sverige. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) som Vi Bilägare tagit del av.

Trots att det finns flera internationella stöldligor som härjar i Sverige och stjälar både bilar och utrustning som fälgar, krockkuddar och navigationssystem är alltså trenden tydlig: antalet bilbrott minskade med sju procent mellan 2022 och 2023.

Totalt begicks 54 400 bilbrott – den näst lägsta siffran någonsin sedan Brå började föra statistik på 1970-talet.

”Antalet anmälda bilinbrott och bilstölder minskar i alla polisregioner utom Bergslagen”

Antalet anmälda bilinbrott och bilstölder minskar i alla polisregioner utom Bergslagen, där en marginell ökning på tre procent noterades under 2023 jämfört med 2022. Det tror Stefan Toll, som är kommunpolis i Lindesberg, beror på slumpen.

– Min bedömning som polis är att det rent slumpmässigt ligger inom den intervall som kan variera normalt från år till år. Även om det är en procentuell ökning är det i förhållande till tidigare år så små förändringar i antal att det inte går att säga att det varit något speciellt som hänt inom regionen, säger han.

Enligt honom begås stölder av veteranbilar, metaller, katalysatorer och andra bildelar antingen av så kallade ”livsstilskriminella” eller av internationella brottsnätverk.

Även om antalet anmälda bilbrott alltså minskar i nästan hela Sverige, ökar antalet efterlysta personbilar hos organisationen Larmtjänst. Det är ett trendbrott.

– Detta bekymrar oss, men det vi ser som ett ännu större problem är att andelen bilar som inte återfinns ökar. Under 2023 var det till exempel 32 procent av de efterlysta bilarna som inte återfanns innan årets slut. Det är en markant ökning jämfört med 2022 då 26 procent av bilarna inte återfanns, säger Åsa Lundin, kommunikatör på Larmtjänst.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.