Nästa artikel
Bilbranschen blir kassako för kinesiska Huawei
Nyheter

Bilbranschen blir kassako för kinesiska Huawei

Publicerad 27 december 2022 (uppdaterad 27 december 2022)
Kinesiska Huawei har stoppats av flera länder – men biltillverkarna tar tacksamt emot teknikjättens patent.

När bilarna blir allt mer uppkopplade krävs avancerad teknik för att samla in data och skicka den vidare till biltillverkarna. Alla kan inte utveckla den tekniken på egen hand och då används istället någon form av samarbete.

Enligt nya uppgifter till Nikkei har kinesiska teknikgiganten Huawei skrivit avtal med drygt 15 olika biltillverkare – bland andra Mercedes, Audi, BMW, Porsche, Subaru och Renault – för att få använda trådlös kommunikationsteknik från Huawei. Enligt företagets egna beräkningar ska tekniken snart finnas i miljontals bilar på vägarna.

När bilarna kopplas upp mot nätet kan biltillverkarna tjäna enormt mycket pengar. Enligt en rapport från konsultfirman McKinsey kan det handla om miljardbelopp för större biltillverkare.

Det är ett kontroversiellt besked med tanke på att Huawei till exempel inte får sälja mobilnät till USA, Sverige och många andra länder. Anledningen är rädsla för spioneri. Men i flera andra länder, som Tyskland, är dörren mer öppen för företag som Huawei.

När teknikjätten inte längre kan sälja sina produkter i hela världen blir det viktigare att hitta andra intäkter, och då kan den här typen av licensavtal för patent med biltillverkare bli en kassako. 

– Patent är publika och inget som påverkas av exportkontroller, säger Alan Fan, chef för immateriella rättigheter på Huawei till nyhetsbyrån.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 28 december 2022 Jag levererar komponenter…
  • 28 december 2022 Ja bilarna är fyllda med…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.