Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bilbränder ska granskas – kan vara försäkringsbedrägerier

Publicerad 22 januari 2020 (uppdaterad 22 januari 2020)
I år kommer det att läggas extra resurser på att undersöka om bilbränder kan vara anlagda, i syfte att få ut pengar på försäkringen.
Senaste gången som försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst gjorde en liknande utredning var 2017. Då tittade man närmare på 469 bilbränder och det visade sig att 52 procent av dem bedömdes vara försök till försäkringsbedrägeri, där bilen tänts på med flit i avsikt att få ut pengar på försäkringen. 2017 betalade försäkringsbolagen ut 252 miljoner kronor i ersättning för bilar som brunnit. 

Nu anser Larmtjänst att det är dags för en ny kontroll och under 2020 kommer de tillsammans med försäkringsbolagen att genomföra en gemensam kontroll. 

– Genom fördjupade utredningar av bilbränder vill vi försvåra för dem som planerar att använda denna metod för att begå försäkringsbedrägerier. På så sätt hoppas branschen kunna bidra till att öka tryggheten i samhället och minska belastningen på polis och räddningstjänst, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.

Diskutera: Vad tycker du om att ärendena om bilbränder ska granskas hårdare?

Kommentarer

#1 • 2020-01-22 14:21
hultarn

Nog finns det säkert de som "passar på" att råka ut för en bilbrand. Kanske mer nu än förut.
Att försäkringsbolagen gärna överdriver andelen som är tända av bilägaren är ingen överraskning. De vill ju helt inte betala ut något, de är ju vinstdrivande...

#2 • 2020-01-22 17:50
Eric H

Lite mer undersökningar runt förs bedrägerier vore intressant
Ute med bärgare och ska hämta ny bil kraschad i skogen. Bilen körd av sonen i familjen (16 år, lånat pappas nycklar)
Mamma ville vi skulle ange maken som förare..!
Träffade ett par försäkringsundersökare på Volvo. Undersökte en "stulen bil hittad ute i skogen, tjuvkopplad".
Som de noga påpekade, det går inte att köra bilen med den "tjuvkopplingen"...Gissa resten..

#3 • 2020-01-22 18:26
Carl Trefalt

Bilbrand ger inga bevis kvar.

#4 • 2020-01-22 23:38
Farbror Blå

Det var nog ganska vanligt tidigare där jag jobbade att vissa individer erbjöd att elda upp bilar till en viss ersättning. Vissa eldade upp sina egna bilar eller någon släktings bil. Jag grep några gånger sådana personer. Var det däremot social oro så eldades det ganska många bilar ibland och då var motivet troligen inte ekonomiskt. Brann en enskild bil kunde man misstänka bedrägeri om ägaren inte hade någon särskild hotbild. När försäkringsbolagen blev mer restriktiva med att betala ut ersättningen sjönk antalet bilbränder markant.

#5 • Uppdaterat: 2020-01-25 12:57
Bo Håkansson

Sent skall syndarn vakna. Har många misstänkt i många år. Inget nytt. Samma ägare 3 bränder på 2 år - bara dyra modeller - otur...........nja

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.