Bild
Nästa artikel
Leasingbilar används i försäkringsbluff

Leasingbilar används i försäkringsbluff

Nyheter

Bilarna eldas upp eller anmäls som stulna för att den som hyr ska slippa betala.

Försäkringbolaget If uppmärksammar att senaste året har det inträffat ett ökat antal försäkringsbedrägerier med bilar som leasats av privatpersoner. En del som använt bilen utöver vad leasingavtalet tillåter använder sig av olika metoder för att slippa betala extra när det är dags att återlämna bilen.
– Vi misstänker helt enkelt att de själva tänt eld på bilarna, alternativt fått dem att försvinna, för att slippa betala skulden till leasingbolaget, fortsätter Anders Lindstrand, utredningschef hos If.

Privatleasing har ökat i popularitet de senaste åren. Istället för att köpa en bil kan du välja att nyttja den till en fast månadskostnad, och då ingår kostnader för service, däck och försäkring. Men leasingavtalen kan variera i villkoren och om bilen anses som sliten när den efter tre år lämnas tillbaka till uthyraren kan det tillkomma en kostnad för den som leasar.

Och det är denna avgift som folk försöker undvika i slutet av avtalsperioden och istället låta försäkringsbolaget stå för kostnaderna. 
– Sammantaget kan det komma upp i rätt stora belopp. I de fall vi utrett har flera haft över 50.000 kronor i skuld hos leasingbolaget. För de här personerna låter någon tusenlapp i självrisk bättre än att betala det man är skyldig, säger Anders Lindstrand. 

If ser att problemet är störst runt Malmöregionen, där bedrägerierna verkar vara organiserade av större kriminella nätverk med bilmålvakter. Försäkringsbolaget ska från och med nu granska samtliga anmälningar om uppbrunna eller stulna leasingbilar för att stoppa bedrägeriförsöken.

Diskutera: Vad tycker du om privatleasing?

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-12-03 10:16

Malmö, bilmålvakter, inget nytt under solen: https://www.sydsvenskan.se/2014-02-19/var-tionde-malmobil-ags-av-en-bilm...

(ps: "Diskutera: Vad tycker du om privatleasing?", det är väl inte riktigt det artikeln handlar om...? :ds)

#2
2018-12-03 18:23

Bilar brinner, Malmö, målvakt. Varför ser ingen den gemensamma nämnaren?

#3
2018-12-03 18:47

Malmö och "positiv nyhet" verkar vara motsatsförhållanden !

Så även den här gången....

#4
2018-12-03 19:02

ingen person med öppet sinne är förvånad

#5
2018-12-04 07:05

Vem är det som står på leasingkontrakten som initierar brotten från början?

#6
2018-12-05 14:58

Tragisk utveckling om det är på detta vis, vilket inte skulle förvåna. Det har varit ett känt problem tidigare att ägare låter sin bil brinna för att slippa sälja en bil till underpris om försäkringsbolaget betalar mer. Har själv hört talas om kriminella personer som erbjuder sig elda upp bilar i förorten mot betalning av bilägare. Var med och grep en kriminell kille en gång som sprang med bensindunken efter han eldat upp sin farbrors bil.
Det känns som leasingbolagen bör ändra sina rutiner och förslagsvis införa mer regelbundna besiktningar av sina utleasade fordon så att de kan kontrollera skicket innan en eventuell brand sker. Fast det ligger ju i försäkringsbolagets intresse först och främst.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.