Bild
Nästa artikel
Nyheter

Leasingbilar används i försäkringsbluff

Publicerad 3 december 2018 (uppdaterad 3 december 2018)
Bilarna eldas upp eller anmäls som stulna för att den som hyr ska slippa betala.
Försäkringbolaget If uppmärksammar att senaste året har det inträffat ett ökat antal försäkringsbedrägerier med bilar som leasats av privatpersoner. En del som använt bilen utöver vad leasingavtalet tillåter använder sig av olika metoder för att slippa betala extra när det är dags att återlämna bilen.
– Vi misstänker helt enkelt att de själva tänt eld på bilarna, alternativt fått dem att försvinna, för att slippa betala skulden till leasingbolaget, fortsätter Anders Lindstrand, utredningschef hos If.

Privatleasing har ökat i popularitet de senaste åren. Istället för att köpa en bil kan du välja att nyttja den till en fast månadskostnad, och då ingår kostnader för service, däck och försäkring. Men leasingavtalen kan variera i villkoren och om bilen anses som sliten när den efter tre år lämnas tillbaka till uthyraren kan det tillkomma en kostnad för den som leasar.

Och det är denna avgift som folk försöker undvika i slutet av avtalsperioden och istället låta försäkringsbolaget stå för kostnaderna. 
– Sammantaget kan det komma upp i rätt stora belopp. I de fall vi utrett har flera haft över 50.000 kronor i skuld hos leasingbolaget. För de här personerna låter någon tusenlapp i självrisk bättre än att betala det man är skyldig, säger Anders Lindstrand. 

If ser att problemet är störst runt Malmöregionen, där bedrägerierna verkar vara organiserade av större kriminella nätverk med bilmålvakter. Försäkringsbolaget ska från och med nu granska samtliga anmälningar om uppbrunna eller stulna leasingbilar för att stoppa bedrägeriförsöken.

Diskutera: Vad tycker du om privatleasing?

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.