Bild
Nästa artikel

Bägge körkortsproven samma dag

Nyheter

Nu blir det möjligt att göra hela körkortsprovet på samma dag Kunskapsprovet (teoriprovet) och körprovet för B-körkort (personbil) kan från i höst göras på samma dag eller inom två veckor mellan proven. Proven bokas samtidigt.

Det går att boka sammanhållet prov från den 2 juni, och från 1 september kommer de att börja genomföras. Det nya systemet har testats och lett till fler godkända prov.

- Vi förenklar för dem som ska ta körkort genom att kunskapsprovet och körprovet görs nära varandra i tid. Det blir enklare att planera så att man kan ha körkortet vid en speciell tidpunkt. Detta skapar bättre förutsättningar för att få trafiksäkra förare, bidrar till fler godkända prov och samtidigt minskas väntetiderna, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Det nya systemet med sammanhållet förarprov ska tillsammans med andra åtgärder förbättra för körkortstagaren. För att minska väntetiderna har personalen arbetat övertid och erbjudit möjligheter att göra prov på kvällar och helger. Ytterligare 32 nya trafikinspektörer börjar under sommaren sina arbeten runt om i landet. Sedan februari ges företräde för dem som bokar tid för prov första gången.

- Under året har visserligen andelen godkända kunskaps- och körprov B (personbil) ökat, men de senaste årens trend har varit en ökad andel omprov. Sammanhållet förarprov är därför en åtgärd som ska bidra till att fler godkänns på första försöket. Det är positivt att fler kommer väl förberedda till våra prov, säger Förarenhetens chef Anders Borglund, Vägverket.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.