Nästa artikel
Audis roliga miss: Oljebyte i elbilen e-tron?
Nyheter

Audis roliga miss: Oljebyte i elbilen e-tron?

Publicerad 27 januari 2020
Audis elbil kan varna ägaren om att bilen behöver oljeservice. Nu ska mjukvaran uppdateras.

Moderna bilar innehåller en hel del avancerad teknik och den fungerar inte alltid som tänkt. I vårt senaste vintertest avslöjades till exempel flera mjukvarumissar – exempelvis gick vår långtest-Renault ned i ”långsamläge” på grund av en bugg.

Även i nya elbilar finns det buggar som behöver lösas. Vi har tidigare skrivit om hur Volkswagen stött på allvarliga mjukvaruproblem med elbilen ID 3 – bilarna tillverkas som planerat men ställs upp på en särskild parkeringsplats i väntan på att uppdateras med (förhoppningsvis) buggfri mjukvara.

Nu har en udda miss även dykt upp i Audis elbil e-tron. Den förklarar nämligen för ägaren att bilen måste in på oljeservice.

Till skillnad från koncernsyskonet Volkswagen ID 3 bygger inte Audi e-tron på en egen plattform för enbart elbilar, utan den delar viss teknik under skalet med VW-koncernens bilar med förbränningsmotorer. Men en sak verkar ingenjörerna ha glömt att ändra, och det är att bilen efter en tid påminner om att det är dags för service med oljebyte i motorn, vilket förstås inte behövs.

Enligt uppgifter till tyska Auto Motor und Sport ska den här buggen finnas i tidiga exemplar av bilen, men exakt hur många bilar om omfattas är oklart. Missen är irriterande men tekniskt och säkerhetsmässigt helt oviktig – någon oljeservice behövs inte, och mjukvaran i bilarna ska uppdateras till en ny version, som inte varnar för oljebyte, vid nästa service.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.