Nästa artikel
Audis nya elfordon är raka motsatsen till e-tron GT
Nyheter

Audis nya elfordon är raka motsatsen till e-tron GT

Publicerad 2022-06-20 18:45
En eldriven trehjuling ska börja rulla på indiska gator – med återvunna batterier från Audi e-tron.

Audi har lanserat flera elbilsmodeller de senaste åren, och inom några år ska alla bilar som märket säljer vara helt eldrivna.

Nu kommer nästa modell – som är raka motsatsen till Audi RS e-tron GT med 646 hästkrafter.

Den nya modellen är nämligen en så kallad rickshaw, eller cykeltaxi, som utvecklats tillsammans med företaget Nunam. Den eldrivna trehjulingen ska användas i Indien med start nästa år för att kapa utsläppen och ge renare luft i de indiska storstäderna, som kan ha ökänt smutsig luft.

För att minska beroendet av indisk kolkraftsel har laddstationerna som förser de eldrivna trehjulingarna med ström solcellspaneler på taket.

Batterierna i trehjulingen har tidigare suttit i en testflotta med Audi e-tron-bilar.

– De gamla batterierna är fortfarande extremt kraftfulla. När de används på rätt sätt kan batterier som är inne på sitt ”andra liv” ha enorm påverkan, säger Nunams medgrundare Prodip Chatterjee.

En eldriven rickshaw är ingen nyhet, men det speciella här är alltså de begagnade batterierna som ändå passar bra eftersom den här typen av fordon inte körs särskilt fort eller längre sträckor. När batterierna gjort sitt kan de till och med återanvändas en tredje gång för att driva exempelvis LED-belysning.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.