Nästa artikel
Audis comeback: Återvänder till Le Mans 2023
Nyheter

Audis comeback: Återvänder till Le Mans 2023

Publicerad 3 maj 2021
En illustration av hur den nya tävlingsbilen kan komma att se ut. Foto: Audi
Audi kommer att tävla i 2023 års 24-timmarslopp på Le Mans med en nybyggd hybridbil.
Audi kommer att delta i det legendariska 24-timmarsloppet på Le Mans-banan år 2023, efter ett uppehåll på sju år. Märket kommer att tävla i en ny klass för hybridbilar kallad LMDH, som enligt dem passar perfekt i deras nya "motorsport-setup".

Utvecklingen av nya tävlingsbilen, som blir efterträdaren till den framgångsrika Audi R18, är redan under utveckling. Den är ett samarbete med koncernsyskonet Porsche, som även de kommer att ställa upp med en bil samma år.

LMDH är en så kallad prototyp-klass, vilket innebär att bilarna är specialbyggda för ändamålet. Enligt regleringarna måste de väga minst 1.030 kilo och ha en totaleffekt på max 670 hästkrafter. Alla hybridsystem kommer att vara utvecklade av Bosch och vara begränsade till 50 kW.

Efter stora framgångar med R18 meddelade Audi år 2016 att de slutar med långloppstävlingar för att fokusera på elektrisk racing.

24-timmarsloppet på Le Mans-banan är en av världens mest kända biltävlingar och har arrangerats årligen sedan 1923. De mest framgångsrika teamen är Porsche, med 19 segrar, följda av Audi med 13 och Ferrari med 9.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.