Nästa artikel
Audi vill lägga ner Q8 e-tron
Nyheter

Audi vill lägga ner Q8 e-tron

Publicerad 2024-07-10 19:30 (uppdaterad 2024-07-12 12:00)
Den tyska biltillverkaren vill lägga ner elbilsmodellen Q8 e-tron och Q8 Sportback e-tron. De överväger även att lägga ner en fabrik i Bryssel.

Efterfrågan på elbilar har dalat runt om i världen, inklusive i Sverige. Det påverkar även Audi. Nu avslöjar biltillverkaren att de överväger att avsluta tillverkningen av Audi Q8 e-tron och Q8 Sportback e-tron i förtid, rapporterar Carscoops. Audi Q8 e-tron har tillverkats sedan 2019 och hette tidigare Audi e-tron.

Anledningen till Audi vill lägga ner modellen sägs vara minskad efterfrågan på elbilar i lyxbilssegmentet. Lanseringen av nyare elbilar, exempelvis Audi Q6 e-tron, sägs vara en delförklaring. Modellen är billigare, modernare, och har längre räckvidd. Därmed kannibaliserar försäljningen av modellerna på varandra.

Dessutom har den tyska biltillverkaren utmaningar med sin fabrik i Bryssel där de två hotade elektriska modellerna tillverkas. Tillverkningskostnaderna är höga och fabrikens planlösning är svår att ändra på eftersom den ligger väldigt nära stadskärnan. 

Även om ett officiellt beslut ännu inte har tagits menar Audi Bryssels vd Volker Germann:

– Den här nyheten har påverkat de anställda i Bryssel, och även mig.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 2024-07-12 20:30 ”Audi vill lägga ner Q8 e…
  • 2024-07-12 00:47 Det verkar som flera här…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.