Nästa artikel
Audi Allroad Shooting Brake – smakprov på nya Q1
Nyheter

Audi Allroad Shooting Brake – smakprov på nya Q1

Publicerad 13 januari 2014 (uppdaterad 13 januari 2014)
Ungefär så här kommer nya småsuven Audi Q1 att se ut. Bilen förhandsvisas i form av en konceptbil med dubbla elmotorer.

Audi fortsätter satsningen på suvar i olika storlekar. Först kom stora Q7, sedan mellanstora Q5 och senast den lite mindre Q3. Nu är också Q1 på väg.

Den lilla stadsjeepen lanseras inom ett par år och på bilmässan i Detroit, som invigs på måndagen, visar Audi en konceptbil som förebådar den nya modellen.

Stilstudien kallas Audi Allroad Shooting Brake och det rör sig om en 4,2 meter lång tredörrarsbil med höjd markfrigång, skyddande plastlister och LED-strålkastare. Karossen är tillverkad i aluminium och ett kolfiberförstärkt kompositmaterial och tjänstevikten landar på 1,6 ton.

Vikten utgörs bland annat av tre motorer och ett paket med litiumjonbatterier. Framhjulen drivs av en fyrcylindrig bensinmotor på 292 hästkrafter samt en elmotor på 53 hästkrafter som är inbyggd i den sexstegade dubbelkopplingslådan. På bakaxeln finns ytterligare en elmotor, med 114 hästars effekt, som gör bilen fyrhjulsdriven.

Enligt Audi har bilen en räckvidd på fem mil med eldrift och bränsleförbrukningen anges till låga 1,9 l/100 km.

Inuti bilen finns flera nya lösningar. Instrumenteringen är helt digital och informationen visas på en 12,3-tumsskärm framför föraren. Placeringen av reglagen för stolsvärme och temperatur är också ny, de finns i mitten av ventilationsutblåsen.

När föraren flyttar stolen framåt eller bakåt följer mittkonsolen med i rörelsen för att avståndet till växelväljaren alltid ska vara detsamma. En annan nyhet är att mobiltelefoner kan laddas trådlöst om de placeras på avsedd plats.

Diskutera: Vad tycker du om Audi Allroad Shooting Brake?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-01-13 09:56
saabnisse

Tråkig inredning och varför måste man ha en platt underdel på ratten?
Den gimmicken har jag aldrig förstått.

#2 • Uppdaterat: 2014-01-13 11:32
Gäst (ej verifierad)

Lite förvånad över vikten ändå trots flitigt användande av lättviktsmaterial, 1,6 ton?

Designen är väl okey men inte mer. Man deklarerade ju för nåt år sedan att man skulle våga mer och anamma ett nytt design-språk men av det ser jag inget av i denna tyvärr.

#3 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Snart är det väl bara Lexus och Audi som kör vidare med sina fiskmunnar till grillar...
Jag gillar att Audi är stramt konservativa i sitt formspråk men nu börjar de bli väl anonyma, nåt nytt designelement behövs snarast innan de återfår sin gubbstämpel.

Är förresten Shooting Brake det nya epitetet för opraktisk premiumkombi?

#4 • Uppdaterat: 2014-01-13 13:02
Swemba

Om man tycker att designen inte ändras och att bilarna ser lika ut för att alla har audi's single-frame-grill, så lär man bli besviken även i framtiden. Grillen lär finnas kvar, precis som BMW's njurar kommer att finnas kvar, under mycket lång tid.
Jag tycker att designen har fått mycket skarpare linjer och en betydligt mer aggressiv framtoning, de senaste åren. (A6, A7, A1)

#5 • Uppdaterat: 2014-01-13 14:55
Krister_L (ej verifierad)

Shooting Brake kom väl mycket riktigt från engelska sociteten, man byggde en "kombivariant" av en tvådörrars premie så man hade någonstans att slänga in bössan efter jakten, därav "shooting". Brake kommer väl från "brake horsepower", dvs att det finns lite hästar under huven också.

// Krister

#6 • Uppdaterat: 2014-01-14 14:23
Ernvoyé

Vilken elegant minisuv, ett förnyat modernt Audisignum som attraherar!

#7 • Uppdaterat: 2014-01-15 16:21
Hackenbush

Har raderat en kommentar som endast var provocerande

moderator/Hackenbush

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.