Nästa artikel
Audi A2 gör elektrisk comeback
Nyheter

Audi A2 gör elektrisk comeback

Publicerad 5 september 2011 (uppdaterad 5 september 2011)
Audi gjuter nytt liv i beteckningen A2. En helt eldriven konceptbil med plats för fyra ska demonstrera framtidens ljusteknik.

Inför bilsalongen i Frankfurt, som slår upp portarna den 13 september, visar Audi illustrationer av en ny teknikstudie: A2 Concept. Namnet är hämtat från modellen Audi tillverkade mellan 1999 och 2005, mest känd för sin kaross i aluminium.

När beteckningen nu är tillbaka företräder den en bil som mäter 3,8 meter på längden, 1,69 meter på bredden och 1,49 meter på höjden. Det gör konceptbilen 15 centimeter kortare än nuvarande Audi A1.

Huruvida Audi avser att återintroducera en A2-modell är fortfarande oklart, likaså om bilens kaross är tillverkad i aluminium. Mer information är att vänta vid premiären i Frankfurt. Tills vidare nöjer sig Audi med att beskriva A2 Concept som ”en glimt av framtiden”.

Ljus under fönsterkanten
Det stora numret med konceptbilen är att visa nästa generation belysningsteknik. Strålkastare med lysdioder och mikroreflektorer ger ett avgränsat sken som i mindre utsträckning bländar mötande trafik. Baklyktorna justerar i sin tur ljusstyrkan efter rådande siktförhållanden och dimbakljusen formar ett triangelformat varningsljus med hjälp av laserteknik.

Som om inte det vore nog har Audi monterat en slinga lysdioder längs sidorna, under fönstren, som används till en rad funktioner. Bland annat ska ljusimpulser löpa längs slingorna när föraren använder blinkers.

Inuti kupén noterar vi fyra individuella fåtöljer, plant golv och mittkonsol förankrad i förarstolen. Bilens svarta glastak kan göras genomskinligt med ett knapptryck, teknik vi känner igen sedan tidigare från Mercedes.

Drivlinan blir som sagt helt elektrisk, men några ytterligare detaljer är ännu inte kända.

Diskutera: Vad tycker du om Audi A2 Concept?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2011-09-05 19:05
bilteknikern (ej verifierad)

Bra med en liten, billig elbil. Men biogas borde vara billigare och sälja mer innan elen utvecklast till lågprisbilar. Alla nya bilar ska vara väldigt miljövänliga och det nu! Och säkra som frugans Avvensis. Denna är liten. :(

#2 • 2011-09-07 20:31
Roger Skagerström

Billig? En elbil från Audi tror jag tyvärr inte går att kalla billig hur mycket man än anstränger sig :p Lär nog kosta en 250-300 000 kr

#3 • 2011-09-07 22:57
JarI Andersson (ej verifierad)

Audi är en Skoda till överpris. Lite så äro det.
Elbilar bör vara billiga.

En begagnad Prius är rymligare och PREMIUM.

#4 • 2011-09-08 21:35
JarI Andersson (ej verifierad)

Juppe = troll.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.