Nästa artikel
Årets bilförsäljning i nivå med 2008
Nyheter

Årets bilförsäljning i nivå med 2008

Publicerad 7 juli 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Försäljningen av bilar i Västeuropa under 2009 förväntas nå samma nivåer som under 2008 - trots lågkonjunktur. Men nästa år väntas sämre tider.
Det amerikanska undersökningsinstituet JD Power förutspår att 13,33 miljoner bilar kommer att säljas under 2009 i Västeuropa, vilket endast är marginellt mindre än de 13,56 miljoner exemplar som såldes 2008.

Branschanalytikerna menar att förklaringen till denna något överraskande, men positiva, utveckling är skrotpremier och rabatter från tillverkarna.

För första gången på tolv månader ökade försäljningen under juni. Tillväxten var 4,1 procent och totalförsäljningen för månaden landade på 1,37 miljoner bilar. JD Power skriver i ett uttalande att de europeiska incitamenten för att få igång nyförsäljningen räddat marknaden från kollaps.

Sämre tider 2010

Men denna positiva utveckling kommer att avstanna om skrotpremierna försvinner, menar JD Power, vilket de sannolikt kommer att göra vid årsskiftet. Bilförsäljningen kommer då enligt undersökningsinstitutet att drabbas av "stora negativa konsekvenser".

"Efterfrågan på denna nivå kommer vara nästan omöjligt att upprätthålla", skriver JD Power i ett uttalande.

Är denna positiva tendens bara tillfällig? Kommer sämre tider nästa år? Kommentera!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-07-07 16:28
Pelle (ej verifierad)

Vi med inreggade miljöbilar och som åker tullfritt i Stockholm, lär behålla våra bilar till aug 2012! Gissa varför? Men sen lär det nog finnas behov av bilbyte, inte minst bland ett antal 'överåriga' leasingbilar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.