Nästa artikel
Årets Bil 2009 heter Opel Insignia
VINNAREN ÄR UTSEDD:

Årets Bil 2009 heter Opel Insignia

Publicerad 17 november 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Årets Bil 2009 heter Opel Insignia. Den vann titeln med minsta möjliga marginal - en poäng före Ford Fiesta.

Opel har inte vunnit någon Årets Bil-titel sedan 1987 då segraren hette Omega. Men det har varit nära. För två år sedan var Corsa tvåa, bara två poäng från segraren Ford S-Max. Nu blev förhållandet det omvända mellan de två märkena.

Insignia efterträder Vectra och börjar säljas i Sverige efter nyår. Med sin nya bil tar Opel ett stort kliv mot höjderna i mellanklassen. Designen är elegant, även om de svepande linjerna gör det lågt i tak i baksätet. I början finns bara två modeller, halvkombi och sedan. Nästa år kommer en kombi som har bättre utrymmen för en familj.


Att 20 av Årets Bil-juryns ledamöter röstade på den nya Opeln som segrare har säkert även tekniska orsaker. Insignia kan utrustas med en hel del ny och användbar teknik, exempelvis Opel Eye som kan "läsa" fartskyltar och väglinjer. Adaptiva strålkastare som ändrar ljusbild efter omgivning och fart går också att köpa till, liksom fyrhjulsdrift och ställbara stötdämpare.
Det finns flera motorer i programmet, från 140 hk och uppåt. Priserna börjar på 202 900 kr.


Årets Bil har utsetts i 46 år och Opel har bara vunnit två gånger tidigare, med Kadett 1985 och Omega 1987. Tvåan Ford har däremot tagit fem segrar tidigare.
I tävlingen om Årets Bil 2009 deltog från början 37 nya bilmodeller. Sju av dessa gick till final efter en första omröstning.
Juryn består av 59 motorjournalister från 23 europeiska länder. Tävlingen arrangeras av sju ledande motortidningar: Vi Bilägare, engelska Autocar, italienska Auto, spanska Autopista, holländska Autovisie, franska l´Automobile och tyska Stern.


Här är resultaten från årets omröstning:
1) Opel Insignia, 321 poäng
2) Ford Fiesta, 320
3) VW Golf, 223
4) Citroën C5, 198
5) Alfa Romeo MiTo, 148
6) Skoda Superb, 144
7) Renault Mégane, 121.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2008-11-17 15:29
Anders (ej verifierad)

Inte sur för att jag gissat fel, men i alla fall lite förvånad! En bil som ser halvtrist ut, som definitivt kommer att floppa, i alla fall i Sverige för det gör de flesta bilar från Opel. En bil som drar mer soppa och är tyngre än sin företrädare.
Kanske hade den dåligt motstånd. Kanske har jag fel, men denna Årets Bil kommer att ställa in sig i raden av "Årets-Bil-floppar" som Simca 1508, Rover 3500, Ford Scorpio, Opel Omega, Peugeot 405 och liknande.

#2 • 2008-11-17 15:34
J.W (ej verifierad)

Halvtrist, möjligen på bilden ovan. I verkligheten riktigt snygg. Tror kanske inte på succé, men långt ifrån flopp. Jag tror du har fel Anders.

#3 • 2008-11-17 16:12
Shogun (ej verifierad)

Jag tror att rätt bil vann, Opel och GM behöver det här. Men säljer bilen i Sverige när den säljs av Saab ? När alla Saabnissar kommer in i Saabhallen tittar de lite föraktfullt på bilen och fnyser att de är en dålig bil. Samtidigt som nya Saab 9-5 baseras på samma bil, men det tänker inte Saabnissen på. Han ska ha en svensk bil (tillverkad i Tyskland) tänker han på det ?!
Men ute i den stora världen utanför ankdammen så kommer Insignia att sälja tror jag.
Även om jag själv hade nya Honda Accord som favorit. Med dieselmotorn den är mumma.

#4 • 2008-11-17 18:41
Saabnisse (ej verifierad)

För en gångs skull tror jag att du kan ha rätt Shogun, men man vet ju aldrig.
Det ser ju ut att vara en trevlig bil och kanske en bil som verkligen vänder på Opels siffror.
Jag tror nog att de kombinerade Saab-Opel säljarna blir tvungna att framhålla den här bilen.
När nya 9-5 kommer, vilket verkar dröja ett tag, så kommer den nog att avvika så mycket från Insignia, både prismässigt och övrigt, att den nog vänder sig till en annan grupp köpare.

#5 • 2008-11-17 19:06
Raphael (ej verifierad)

Att välja en såpass stor bil istället för en klimatsmart småbil är för mig förvånande. Men, med avsaknad av stora tyska konkurrenter, en väl speciell italienare, och fransmännen splittrade på två val, så var väl Insignan något av "minsta gemensamma nämnare". Min gissning är att de skandinaviska och tyska rösterna främst gick till den, medan sydeuropeerna gav höga betyg åt Fiestan.

#6 • 2008-11-18 00:14
SAABRolle (ej verifierad)

Har tittat runt lite bland dagstidningarna.Ganska märkliga reaktioner.
"Ford bara ett poäng efter" än sen då? Opel vann ju, stark jobbat GM som satte alla andra på plats. Äntligen en riktig bil istället för all italiensk o fransk smäck.

#7 • 2008-11-18 02:46
Sven (ej verifierad)

Denna "tävling" har helt spelat ut sin roll. Inte en kommentar i någon annan media än de som själva deltagit. Att bli årets bil brukar faktiskt betyda att man kommer få det svårt...i varje fall i Sverige. Tex. Fiat 500 har ju floppat rejält, Ford S-Max har först nu börjat sälja rejält, Renault Clio håller på att försvinna. som sagt att bli årets bil betyder inget...

#8 • 2008-11-18 13:28
Roy (ej verifierad)

Nåja, Sven, årets bil har faktiskt omnämnts i Dagens Nyheter och i Auto Motor & Sport. Säkert i fler andra tidningar.
Sen kan man verkligen diskutera hur stor genomslagskraft denna utnämning har i praktiken.
Jag tycker nog att Vi Bilägares tester är mer utslagsgivande.

#9 • 2008-11-18 13:29
Morgan (ej verifierad)

Helt klart rättbil.Tror inte det här blir en flopp.
Opel har aldrig byggt en "dålig"bil,
därför förtjänar opel att ha en egen säljorganisation i Sverige.
De flesta som har åsikter om detta märke har nog aldrig ägt en Opel.

#a • 2008-11-18 13:56
Miljövän (ej verifierad)

Syn Fiestan är en mer modern, prisvärd o klimatsmart bilmodell, och min favorit. Provsatt en häromdagen - den var oerhört rymlig = damsko! Undrar när dessa bilar kommer som miljöfordon?? Varför inte skriva mer om det (CO2-halt mm),kära biljournalister?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.