Nästa artikel
Apple stäms för att jaga batteriexperter
Nyheter

Apple stäms för att jaga batteriexperter

Publicerad 20 februari 2015
Apple jagar ingenjörer som jobbat hos tillverkare för batterier till elbilar.
Företaget A123 som tillverkar elbilsbatterier har lämnat in en stämningsansökan mot Apple, teknikjätten anklagas för att olovligen rekrytera deras ingenjörer.
Företaget A123 som tillverkar batterier till personbilar och bussar har nyligen lämnat in en stämningsansökan mot teknikjätten Apple.
 
I ansökan hävdar A123 att Apple olovligen rekryterat deras ingenjörer, detta enligt nyhetsbyrån Reuters. A123 menar att rekryteringen ska ha börjat förra året och att några ingenjörer lämnat företaget för att jobba med liknande uppgifter hos Apple, vilket skulle strida mot anställningsavtalen som de ingått.
 
Batteritypen som A123 tillverkar och utvecklar är av litium jon-typ och kan användas i allt från mobiltelefoner till flygplan. Då A123 arbetar med batterisystem för bilar och bussar har stämningen lett till antaganden att Apple kan vara i färd att utveckla elfordon.
 
Varken Apple eller A123 har hittills kommenterat uppgifterna.
 
Diskutera: Tror du att Apple kommer bygga en elbil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-02-20 11:10
Reverend Benny

Vore det inte mer logiskt att stämma de som brutit mot avtalet och lämnat bolaget istället för att gå efter Apple.
Och det finns väl en anledning till att de anställda valde att lämna, kanske ska fokusera på det så att inte fler lämnar.

Apple kommer inte bygga en elbil, men tror dom kommer leverera mkt teknik och lösningar på problem som dagens biltillverkare brottas med.
Ett bra exempel är ett vettigt fungerande infotainment system värd namnet infotainment.
Såsom det ser ut idag ligger biltillverkarna rejält efter.

#2 • Uppdaterat: 2015-02-20 16:55
forrenta

Om man leder et företag där ingen vill sluta behöver man inte oroa sig. En cirkus är ett kunskapsföretag, precis som en börsmäklarfirma eller en spetstillverkare av batterier. Om hjärnorna går ut genom dörren har man inget företag. Agera därefter i stället för att gnälla.

#3 • Uppdaterat: 2015-02-20 19:45
Havsfidran

"A123 menar att rekryteringen ska ha börjat förra året och att några ingenjörer lämnat företaget för att jobba med liknande uppgifter hos Apple, vilket skulle strida mot anställningsavtalen som de ingått."

Kan någon förklara hur man kan skriva in i anställningsavtalet att man inte får gå till ett annat företag och jobba med liknande arbetsuppgifter? Om jag slutar på ett företag och börjar på ett annat. Vad har jag då för lojalitetskrav mot det gamla företaget? Det är ju ett avslutat kapitel

#4 • Uppdaterat: 2015-02-20 21:31
mrplot

Man ska aldrig säga aldrig: http://www.aftonbladet.se/motorista/article20349110.ab

#5 • Uppdaterat: 2015-02-20 22:20
walle_x

Apple gör allt för att finnas överallt i var mans hem, inklusive garaget. Håll emot, köp Android.

#6 • Uppdaterat: 2015-02-21 11:20
Reverend Benny

"Håll emot, köp Android" Vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser sådana kommentarer.
Och vilka är det som gör Android igen? Ja just det, Google.
Och vad är det Google bland annat utvecklar? Ja just det, en självkörande elbil.
Google har lika mkt ambitioner att finnas överallt som övriga IT-leverantörer (Apple, MS etc) som vill åt våra surt förvärvade stålar.

#7 • Uppdaterat: 2015-02-21 12:43
Bortom

Att skriva under ett avtal där det står att efter avtalstidens utgång får man inte nyttja sina kunskaper hos ett annat företag är... idioti. Den som betalar bäst får tilgång till bäst kunskap.

#8 • Uppdaterat: 2015-02-21 14:58
systembolaget

Typiskt USA får man inte som man vill, så stämmer man, trams väx upp Apple.

#9 • Uppdaterat: 2015-02-21 18:38
saabnisse

Jo det är helt riktigt att man kan kräva kontrakt av anställda som förbjuder att förmedla företagshemligheter till konkurrenter och det är inte ovanligt. Hur man sedan ska kontrollera och bevisa eventuell överträdelse efter att anställningen upphört är ju en annan fråga.
Men Apple har tydligen varit och fiskat efter tekniker från Samsung, LG och Toshiba också, så något speciellt är de antagligen ute efter.

#a • Uppdaterat: 2015-02-21 19:49
Reverend Benny

Bolag stjäl ju personal till höger och vänster.
Jag föredrar det klimatet framför den "hemliga" överenskommelse som Apple, Google, MS, Intel med flera hade att inte ta personal från varandra samt att på detta sätt hålla löner nere. Där kan vi snacka fulspel bolagen emellan. Kompis på vissa plan, fiender på andra.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.