Nästa artikel
Alla nya Teslabilar helt självkörande
Nyheter

Alla nya Teslabilar helt självkörande

Publicerad 20 oktober 2016
Från och med nu får alla bilar som tillverkas av Tesla hårdvara som gör att bilen kan köra helt och hållet utan mänsklig interaktion.
Kommande Model 3, men också de nya Model X och Model S som tillverkas framöver, ska utrustas med hårdvara som gör dem helt autonoma.

De nyproducerade bilarna får åtta kameror och tolv så kallade ultrasonic-sensorer, som arbetar tillsammans med en framåtriktad radar. Detta kräver att datorn ombord har 40 gånger mer kapacitet än föregående version.

Det nya självkörande systemet kommer inte att kunna nyttjas av bilförarna än, eftersom lagar och regler i många länder sätter stopp för användandet. Tesla kommer istället samla in information medan bilarna körs och den nya hårdvaran befinner sig i så kallat ”skugg-läge”. Biltillverkaren kommer sedan att skicka ut uppdateringar som låser upp systemet mer och mer med start i slutet av 2016, rapporterar Automotive News.

Tesla skippar ordet Autopilot och kallar det helt enkelt för självkörande hårdvara. Biltillverkaren har tidigare kritiserats av bland annat tyska myndigheter för användandet av termen ”Autopilot”, eftersom det ansågs missvisande.

Diskutera: Vad tycker du om Teslas nya fullt autonoma hårdvara?    

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-10-20 10:32
Hackenbush

Dessa system kommer inte att vara tillräckligt uppdaterade och pålitliga förrän gissningsvis om 10-20 år så det är för tidigt att uttala sig om det är en bra/tillräcklig hårdvara eller inte och hur bra fungerar denna hårdvara i kraftigt snöfall?
Det är inte hårdvaran som är det som är mest kritiskt utan mjukvaran.
Hur bilen skall agera i trafik beror mest på hur mjukvaran är programmerad. Kameror och sensorer har ju funnits länge och det har förstås datorer och mjukvara också gjort men hur många blåskärmar och ominstallationer och buggar har man inte varit med om sedan början på 80-talet och detta är inte slut ännu.

#2 • Uppdaterat: 2016-10-20 10:35
L. Mäkinen

Enligt en bekant med en Model S kommer de här bilarna inte att ha nuvarande funktioner med aktiv farthållare och filkontroll förrän resten aktiveras. I mellantiden bör de alltså vara "sämre" än bilarna som levererats redan.

#3 • Uppdaterat: 2016-10-20 10:39
Reverend Benny

Helt rätt Mäkinen och det stod även i pressreleasen från Tesla.

#4 • Uppdaterat: 2016-10-20 12:22
Hackenbush

Nog mest yngre människor som är ok med att köpa bil via app. Ungdomar vill inte gärna göra något om det inte finns en app för det.

#5 • Uppdaterat: 2016-10-20 12:29
saabnisse

Så då går det alltså inte att lite på snapsvisan ännu?

#6 • Uppdaterat: 2016-10-20 12:33
Hackenbush

saabnisse om du inte litar på snapsvisan så lita på snapsen i alla fall :-)

#7 • Uppdaterat: 2016-10-20 12:38
StefL

Värt att veta är också att även om hårdvaran alltså kommer att byggas in i bilarna från och med nu är den mjukvara som krävs för full autonomi inte färdig än, det har Tesla själva klargjort . Exakt när den kommer att vara färdig är inte heller uttalat (rimligen tar det minst ett par år) men någon form av filhållare och adaptiv farthållare motsvarande den befintliga autopiloten ska om jag förstått rätt bli tillgänglig via uppdatering inom några månader.

#8 • Uppdaterat: 2016-10-20 13:58
L. Mäkinen

StefL,
Några månader, är det kalendermånader eller Teslamånader?

#9 • Uppdaterat: 2016-10-20 14:41
L. Mäkinen

Reklamvideo från Tesla:
http://insideevs.com/tesla-model-x-drives-and-parks-itself-with-new-full-self-driving-hardware-enabled-video/

#a • Uppdaterat: 2016-10-21 00:54
John2008

Skönt om bilen själv tar en hem tryggt och säkert när det är snöstorm.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.