Nästa artikel
Alkobommar effektiva
Nyheter

Alkobommar effektiva

Publicerad 16 februari 2015 (uppdaterad 16 februari 2015)
Alkobommen i Frihamnen i Stockholm har hittills stoppat 87 rattfyllerister.
Sent förra sommaren infördes alkobommar i Frihamnen i Stockholm. Insatsen är fortfarande i en testfas men med många stoppade ser bommarna ut att bli kvar.
1,36 promille. Så mycket alkohol i blodet hade en förare som nyligen körde av färjan i Frihamnen i Stockholm. Det vet vi eftersom föraren stoppades vid en så kallad alkobom. Sex sådana bommar, där alla får blåsa i en alkomätare, testas sedan i höstas.

Hittills har 87 rattfyllerister stoppats och projektledaren Tomas Jonsson hoppas att bommarna ska införas i alla Sveriges hamnar.

– Alkobommar är ett mycket effektivt och ekonomiskt sätt att höja trafiksäkerheten och hindra rattfulla förare från att köra ut på vägarna efter att de lämnat färjan, säger han.

I Göteborg har ett liknande projekt genomförts på Tysklandsterminalen med gott resultat. Insatsen i Stockholm har pågått sedan september förra året. Vid årsskiftet utvärderades insatsen av Motormännens helnykterhetsförbund (MHF) och beslutet togs att bommarna skulle bli kvar ytterligare en tid, om de blir permanenta eller ej väntas avgöras under första halvåret 2015.

Diskutera: Tycker du att det borde införas fler alkobommar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-02-16 13:42
1storstark

Tydligen behövs det. Jag kan även tänka mig att många, som nu är nyktra när de kör iland inte varit lika noga om bommarna inte fanns

#2 • Uppdaterat: 2015-02-16 13:48
Raphael

Gäller att inte köra efter 1storstark.... ^^ :)

#3 • Uppdaterat: 2015-02-16 21:36
Hundter

Bara att föreslå nåt så dumt att bommarna skulle tas bort, borde rendera till utvisning! Dessa j-la politiker!

#4 • Uppdaterat: 2015-02-17 15:28
Hackenbush

Tyvärr är det inget krav på att politiker skall ha sunt förnuft.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.