Nästa artikel
Äldre ändrar inte sitt beteende
Nyheter

Äldre ändrar inte sitt beteende

Publicerad 16 juni 2014 (uppdaterad 16 juni 2014)
Fördomarna om äldre förare stämmer inte. Åtminstone inte enligt de äldre förarna.
Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) har gjort en enkätundersökning bland bilförare födda 1941 eller tidigare. Resultatet visar att vanliga fördomar om äldre förare, som att de kör äldre bilar; kör långsammare eller kör mer sällan, inte stämmer. Åtminstone inte så generellt som man tidigare antagit. Ungefär en tredjedel av de som svarade på enkäten uppgav att de ändrat sitt körbeteende på det sättet. Det skrivs dock i undersökningen att ”Eventuellt skulle denna bild av äldre förare kunna vara ’skev’ på grund av att de som är mest intresserade av bilkörning också var mest intresserade av studien och därmed besvarade enkäten.”

– Enligt tidigare forskning är mindre självsäkerhet och oro förknippat med förare som medvetet undviker vissa situationer och förhållanden, till exempel okända vägar, mörker, regn, snö och att parkera i trånga utrymmen. I den här studien deltog aktiva bilförare, vi tror att det kan ha betydelse för hur resultaten ser ut, säger Lena Levin, forskare på VTI.
 
Diskuter: Hur upplever du äldre förare i trafiken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-06-16 15:30
Thommys

Det är klart att en som kört osäker som yngre även kör osäkert när den blir gammal. Äldre kör försiktigare och det är nog mest det som retar andra bilister. De kör efter förmåga och då går det långsammare. I vissa fall funderar man ändå om det inte gått för långt, men det är inte så ofta.

#2 • Uppdaterat: 2014-06-16 16:06
Leif Kavander

Är det några bilister som kör bra och säkert, så är det de som är över 40 år.
De ovetenskapliga iakttagelser jag har gjort, så de som ger fan i att använda blinkers är generellt yngre bilförare oftas med en mobiltelefon mot örat.
Det är i extremfall jag ser någon som kör i krypfart pga att de är väldigt gamla och skröpliga. Däremot yngre som tror att de kör som någon gud och gasar på utav helvete, det är vanligare att se.

#3 • Uppdaterat: 2014-06-16 21:48
snabb95

Tydligen blir försäkringspremien lägre ju äldre man blir, konstigt nog. Om V70:n står skriven på min 32 år gamla son (samma körsträcka, garage och område) blir försäkringen betydligt dyrare än om den står på mig 73 och ännu billigare om den står skriven på min fru 68.

#4 • Uppdaterat: 2014-06-17 00:23
snabb95

Där var Du snabb Jes. Det är inte bara ålder och visdom som har betydelse utan även kön.

#5 • Uppdaterat: 2014-06-17 06:42
ENTJ1

De 2 ggr jag varit nära krock har det aldrig varit äldre som orsakat detta.
Har mer problem med yngre faktiskt,avstånd framförallt.
Äldre är inget problem i allmänhet,erfarenhet kompenserar reaktionsförmåga,lätt!
2 bekanta har blivit påkörda stillestående,en i maj,en i juni,den snabbaste av de två unga tjejerna körde i 80 rakt in bakifrån, den blev inlöst mosad som ett dragspel,inget bromsspår pga smsande bakom ratten,äldre som de värsta olycksdrabbande är en jävla myt!

#6 • Uppdaterat: 2014-06-17 09:33
Hackenbush

Det mest farliga med äldre är att de kollar sällan bakåt när de backar.
Har varit nära att bli påkörd flera gånger av äldre backande bilister. Tur att min tuta fungerar.
Har också sett ett flertal gånger äldre bilister köra från mindre väg med stoppskylt ut på större väg utan att stanna eller ens kolla att det kommer någon. Som tur är har jag varit beredd på detta eftersom man inte ser bilen sakta in alls och jag har då bromsat för att undvika krockar. När bilen då kört rakt ut framför mig har det varit en äldre kvinna eller man troligtvis i 70 års åldern.

#7 • Uppdaterat: 2014-06-17 21:27
Thommys

Idag såg jag det igen. En äldre farbror som körde åt fel håll i rondellen. Det hände ingen olycka. Framför allt för att han inte mötte någon just då.

#8 • Uppdaterat: 2014-06-18 10:44
John2008

Många av de yngre förmågorna som inte haft körkort så länge, kan verkligen sticka ut i trafiken genom sitt mer eller mindre farliga körsätt. Äldre typ 70+, tycker jag inte märks av i trafiken i lika stor utsträckning.

#9 • Uppdaterat: 2014-06-19 10:20
S-E S

Jag har några rabatter på min bilförsäkring, bland annat därför att jag kör mindre än 2500 mil per år, att bilen står i garage om natten och att ingen under 25 år får köra bilen. Det sista kriteriet ger störst rabatt!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.