Nästa artikel
4 av 10 svenskar drabbade av smitare
Nyheter

4 av 10 svenskar drabbade av smitare

Publicerad 22 juli 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Antalet parkeringsskador ökar i Sverige. Enligt en enkät som Trygg-Hansa genomfört har fyra av tio svenskar någon gång fått sin bil påkörd utan att den skyldige gett sig till känna. 
Det är SVT Rapport som rapporterar om att fyra av tio svenskar någon gång har fått sin bil påkörd utan att den skyldige gett sig till känna. Uppgifterna är hämtade från en enkät som försäkringsbolaget Trygg-Hansa genomfört.

Enkäten visar även att två av tio av de tillfrågade har drabbats av smitare mer än en gång.

Parkeringsskador ökar

Enligt Trygg-Hansa har antalet parkeringsskador ökat. Den snörika vintern, som innebar begränsad möjlighet att se andra bilar bakom snödrivorna, ses som en anledning till ökningen.

Dessutom misstänker försäkringsbolaget att allt fler fuskar och anmäler parkeringsskador som de själva orsakat.

Diskutera: Är du en av svenskarna som blivit drabbade? Eller är du den som smiter? Vad ska man göra åt smitarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-07-22 13:08
Emme - den riktiga som inte skriver FUD (ej verifierad)

Hur kan man vara så idiotisk att man bara lämnar platsen? Något jag inte förstår ..

#2 • Uppdaterat: 2010-07-22 14:28
Johan (ej verifierad)

Räkas inte typ dörruppslag som parkeringsskador (kanske inte av försäkringsbolag) ?? Om dessa ingick i undersökningen skulle resultatet vara betydligt högre på antalet smitningar. Tycker det är lika allvarligt som andra p-skador! Hur man än parkerar, dvs lång bort på en stor parkering, är det nästan alltid ngn som skall stå brevid och vips har man ett ¨märke¨ i sidan. Fördj*vligt!!

#3 • Uppdaterat: 2010-07-22 14:36
AOZ (ej verifierad)

Det betyder ju också att 40% av oss bilister är smitare.

#4 • Uppdaterat: 2010-07-22 15:17
Birgitta Hindefjord (ej verifierad)

jag har råkat utför parkeringsskador,både bucklor och repor kofångaren bak är repad parkerinsskada, bucklor i dörrar ganska djupa sådana, ingen som låsas om något, råkar jag orsaka något så brukar jag skriva en lapp med mitt telefonnummer på, vanligtvis blir jag inte ens uppringd. Men då har ju ialla fall jag gjort rätt.

#5 • Uppdaterat: 2010-07-22 15:26
surivan (ej verifierad)

stötfångarna på dagens bilar är ju på tok för plastiga
och ömtåliga.plus att många bilar saknar sidolister
som skyddar när en bildörr öppnas lite hastigt.
gamla tiders bilar var ju bra mycket tåligare än nu-
tidens plastskräp.

#6 • Uppdaterat: 2010-07-22 16:22
Kjell-Åke (ej verifierad)

Märkligt! Alla bilägare är i princip överens om att det är kvalificerat svineri att inte stå för att man gjort en skada på annans bil. Ändå ökar dessa parkeringsskador i takt med att försäkringsbolagen minskar möjligheterna att få ut någon ersättning.

#7 • Uppdaterat: 2010-07-22 21:38
Sigge (ej verifierad)

Surivan...håller inte alls med dig. Gamla stötfångare var ofta med metallister som blev buckliga och fula. Dagens lackerade plaststötfångare tål mycket mer innan det blir märke (går oftast att vaxa bort) Däremot blir de nya alu.reg.nr skyltarna snabbt buckliga. Ang. listerna på dörrarna var de oftast meningslösa då de inte satt där grannens dörr var bredast (vanligtvis på övre halvan).

#8 • Uppdaterat: 2010-07-23 02:02
Per Karlsson (ej verifierad)

Parkeringsplatser gör mig nervös. På min förra bil fick jag diverse blessyrer, uppenbarligen av dörrar som slängts upp av bilar som parkerats intill. Är folk för stressade, eller beror det på att det är många som inte äger sina bilar (tjänstebilar) och därmed inte har tillräckligt intresse av att vara försiktiga? Eller har man börjat ta intryck av den hetsiga stilen i andra länder? Eller är det den dåliga sikten i nya bilar?

#9 • Uppdaterat: 2010-07-23 11:36
Hasse (ej verifierad)

Köpte ny bil i januari 2010. Bilen höll sig fri från parkeringsskador enda till sommar då vi skaffade en liten lägenhet i Stockholm. Efter att p.g.a av detta besökt diverse varuhus som t.e.x Ikea i Barkarby har jag nu fått p-skador på vänster bakdörr och skärm(djup skada) samt höger bakdörr. Vet inte hur jag ska tolka detta, men antingen är ni i storstäderna fruktansvärt nonchalanta eller fruktansvärt dåliga bilförare.

#a • Uppdaterat: 2010-07-23 14:24
AE (ej verifierad)

Ja, det är helt otroligt hur det helt plötsligt kan stå en bil bredvid ens egen när man ställt sig nästan orimligt långt bort. Det är ett mysterium, helt klart. Värt att utreda vad som pågår i den hjärnan som på något sätt tvingas till ens bil. Anledningen till sådana här skador är många, men tjänstebilar är definitivt en av dom. Har man inte betalat x antal hundratusen för bilen själv så bryr man sig faktiskt inte särskilt mycket om den. Folk bryr sig heller inte om sina äldre, förmodligen rostiga bil som inte är värd en spänn. Själv undviker jag bilar som exempelvis 240 och andra "robusta" bilar då ungar och annat inte pallar med den rörelseenergin en sån dörr ger. Jag undviker även bilar med bilbarnstolar och bilar som man ser har många skador. Tack vare detta hade jag bara ett litet uppslag på min förra bil under tre år. Jag har ännu inte fått nått på min nya bil. Men den som väntat på nåt gott...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.