Nästa artikel
3 av 10 bussar underkänns för allvarliga fel
Nyheter

3 av 10 bussar underkänns för allvarliga fel

Publicerad 22 mars 2023 (uppdaterad 22 mars 2023)
Besiktningsresultatet för tunga bussar visar på allvarliga brister, visar nya siffror från Bilprovningen

Bilprovningen underkände i fjol tre av tio kontrollerade tunga bussar, där anmärkningarna berörde bromsar och brandsäkerhet.

Hela 16,4 procent fälldes för bromsfel och 14,4 procent för anmärkningar vid brandsskyddskontrollen. Brandskyddskontrollen berör bland annat nödutgångar, brandsläckare och hit klassas också oljeläckage, som vid olyckliga omständigheter kan leda till att brand uppstår.

– En brand är inte det första man tänker på som bussresenär, men om den skulle uppstå är det viktigt att det finns brandsläckare och att alla nödutgångar är tydligt utmärkta, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsanvarig på Bilprovningen.

Under 2022 kontrollerades cirka 3 900 bussar över tio tons totalvikt. Av dessa underkändes mer än var fjärde buss med så pass allvarliga brister att det krävde fackmannamässig åtgärd och efterkontroll.

De något mindre bussarna var färre till antalet: Cirka 850 stycken bussar i viktspannet 3,5–10 ton kontrollerades av Bilprovningen i fjol. Här underkändes cirka 35 procent av dessa med så allvarliga brister att de inte fick tas i bruk igen innan felet åtgärdats och reparationen godkänts på besiktning.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 23 mars 2023 Tror att den som vill förstå…
  • 22 mars 2023 Minibuss?
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.